Savoir-vivre

Kto powinien płacić na randce?

Kiedyś było oczywiste, że to mężczyźni płacą na randce. Kultura ulega jednak nieustannym przeobrażeniom i obecnie nie ma już sztywnych reguł, które określałyby tę kwestię. Kto powinien płacić na randce, zależy od okoliczności.

Czy warto odbyć kurs savoir-vivre?

Kurs dobrych manier to szkolenie przeznaczone dla każdego. Niezależnie od wieku czy wykształcenia. Coraz częściej firmy wysyłają na takie warsztaty pracowników, którzy mają bezpośredni kontakt z klientem. Nie brakuje również zainteresowania ową tematyką ze strony przeciętnych Polaków. Tym bardziej, że dobre maniery przydają się zawsze w każdych okolicznościach

Co nas kompromituje?

Kompromitujące zachowanie wywołuje wstyd lub ośmieszenie własnej osoby lub grupy ludzi, których się reprezentuje. Znajomość dobrych manier, protokołu dyplomatycznego oraz dobre wychowanie może zapobiec ośmieszeniu się podczas publicznych wystąpień.

W których kieszeniach co nosić?

Kieszenie - te wewnętrzne i zewnętrzne, te w spodniach, marynarkach, sukienkach i spódnicach - każda z nich jest w stanie pomieścić większą część naszego dobytku.

Jak poprawiać błędy w towarzystwie? Jak uniknąć błędów?

Czy powinno się zareagować, gdy jesteśmy świadkami czyjegoś błędu? Czy powinniśmy zareagować, gdy ktoś zachowuje się niewłaściwie? Co na ten temat mówi etykieta?

Jak zachować się na wyścigach konnych?

Pierwsze wyścigi konne organizowane były już przez Starożytnych Rzymian. Wyścigi konne to zawody, które odbywają się na torach, zwanych hipodromami. Dzielą się na te z przeszkodami i płaskie (bez przeszkód). Konie, biorące udział w wyścigu są dosiadane przez jeźdźców.

Jak ubrać się na wyścigi konne?

Obecna formuła wyścigów konnych została rozpropagowana w brytyjskim Ascot w 1711 roku. Wyścigi te stanowią bardzo ważne wydarzenie dla brytyjskiej elity, która tłumnie zjeżdża się z kraju, aby w nich uczestniczyć.

Jak nosić futro, żeby długo posłużyło?

Chociaż noszenie futra jest nieetyczne to jednak wiele kobiet decyduje się na to. Nie przemawiają do nich aspekty zarówno aspekty moralne, jak i ekologiczne. Często miłośniczki futer nie zdają sobie sprawy, że dla przemysłu futrzarskiego zabija się w Polsce około miliona zwierząt rocznie! Na jedno futro musi zginać ok. 150 gronostajów, 18 lisów, 60 norek lub 100 szynszyli. Czy taka cena czyjegoś życia jest warta bycia elegancką?

Latest news

Basen rozporowy czy stelażowy? Wady i zalety obu typów

Basen w ogrodzie to prawdziwa atrakcja dla domowników. Skoro właśnie zaczynają się wakacje, pomyśl o tym, aby stać się...
- Advertisement -

Uprawy wertykalne z systemem kontrolowanej atmosfery – w jaki sposób odmienią rolnictwo?

Tradycyjne rolnictwo stoi w obliczu olbrzymich komplikacji, jakie wynikają m.in. ze zbliżającej się katastrofy klimatycznej, rosnącej populacji człowieka czy...

Jak przenieść numer do Heyah01? To prostsze niż myślisz!

Masz poczucie, że już najwyższa pora zmienić operatora? Jedną z ciekawszych opcji na rynku jest obecnie Heyah 01, gdzie...

Must read

Basen rozporowy czy stelażowy? Wady i zalety obu typów

Basen w ogrodzie to prawdziwa atrakcja dla domowników. Skoro...

Uprawy wertykalne z systemem kontrolowanej atmosfery – w jaki sposób odmienią rolnictwo?

Tradycyjne rolnictwo stoi w obliczu olbrzymich komplikacji, jakie wynikają...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Tarta z kurczakiem – przepisy

Nie wiedzieć czemu, tarta kojarzy się nam ze słodkim ciastem z równie słodkim nadzieniem, które najczęściej pieczemy latem lub jesienią, kiedy jest pod dostatkiem owoców. Nic bardziej mylnego. Tarta to również danie, na które składają się zapiekane na słono warzywa, mięsa czy grzyby. Poniżej przedstawiam przepis na pożywną, smaczną i prostą tratę z kurczakiem.

Jak zmienić balans bieli w Gimpie?

Gimp nie jest najbardziej zaawansowanym programem do edycji balansu bieli. Możemy poradzić sobie z jego pomocą ze zdjęciem, na którym widoczna jest dominanta barwna. Regulacja balansu bieli w Gimpie przypomina funkcję autopoziomów z Photoshopa.

Zupa buraczkowa – przepis

Rzadko gotujemy barszcz latem. Barszcz jest potrawą wigilijną, co tak głęboko zakotwiczyło się w naszych skojarzeniach, że myśląc o barszczu od razu widzimy wersję z uszkami. Jest to zupa mocno rozgrzewająca, podawana w schroniskach górskich, na nocnych tradycyjnych weselach czy jako częsty dodatek do pasztecików.