Napoje

Sok z pigwy – przepis

Pigwa jest owocem naszych babć. Z pigwy i z pigwowca robiły one nalewki, dżemy, soki i wiele innych przetworów, a potem niestety tradycja pigwy zaczęła wygasać. Pigwa nie jest owocem, który urośnie zawsze. Często owoce pojawiają się na drzewku raz na kilka lat. Za to jeśli już się pojawią, jest ich bardzo dużo.

Sok z czarnego bzu – przepis

Nasze prababcie czarnym bzem leczyły grypy i przeziębienia. Aplikowały go na katar, na pierwsze objawy gorączki. Pomagał. W sezonie jesienno-zimowym, gdy przeziębienie i osłabienie organizmu są naszymi częstym problemami, syrop lub sok z czarnego bzu będzie jak znalazł. Dobrze mieć go wtedy w domu. Jak go zrobić?

Koktajl arbuzowy – przepis

Wszyscy wiemy, że arbuz składa się przede wszystkim z wody. Dlatego niewielu osobom przychodzi na myśl, by zrobić z niego koktajl. Powodem tego jest podstawowe skojarzenie, jakie nasuwa słowo „koktajl”. Z arbuza z pewnością nie przygotujemy koktajlu mlecznego, raczej orzeźwiający wakacyjny napój – w wersji dla dorosłych lub dla dzieci, ponieważ możemy z arbuza zrobić też fantastycznego drinka.

Koktajl pomarańczowy – przepis

Cytrusy nie są owocami, które przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o aksamitnych i kremowych koktajlach. A to właśnie z nich możemy zrobić pyszne, deserowe, delikatne shaki. Chociażby pomarańczę łatwo i bardzo różnorodnie możemy połączyć z innymi owocami i dodatkami.

Koktajl owocowy – przepis

Koktajle owocowe są pyszne i zdrowe. To truizm, ale i prawda. W sezonie, gdy różnych świeżych owoców mamy pod dostatkiem oraz zimą, gdy dostępne są tylko te bardziej orientalne – koktajle stanowią esencję lata. I wakacji.

Herbata indyjska – przepis

Herbatę, podobnie jak kawę, lubią prawie wszyscy. W dodatku w świecie herbat każdy znajdzie jakąś dla siebie. Szeroki wybór umożliwia dobranie herbaty zgodnie z własnym smakiem, stanem zdrowia, potrzebami. Poza wyborem odnośnie samej herbaty, jej rodzajem, możemy wybrać również sposób jej zaparzania.

Herbata turecka – przepis

Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom. Turcy piją zaś bardzo dużo herbaty.

Herbata z rumem – przepis

Rozgrzewającą herbatę na zimę możemy przyrządzić z imbirem, kardamonem, w wersji góralskiej lub po prostu... z rumem. Nic prostszego! Przepisów jest wiele, więc żeby trafić na swój ulubiony, trzeba by najpierw wypróbować po kolei każdy z nich.

Latest news

Jak wyposażyć serwis sprzątający?

Coraz więcej osób myśli o działalności gospodarczej związanej z firmą wykonującą usługi porządkowe i serwis sprzątający. Zapotrzebowanie na ten...
- Advertisement -

3 niebanalne propozycje na prezent świąteczny dla rodziców. Sprawdź co kryje się pod tym hasłem!

Czas świąt jest wyjątkowym momentem w roku, kiedy w pełni poświęcamy się swoim bliskim. To właśnie wtedy mamy chwilę...

Jak wybrać etui Samsung Galaxy S21 i jaka wersja sprawdzi się najlepiej?

Gratulujemy wyboru Samsunga Galaxy S21. Ten nowoczesny telefon na pewno będzie sprawdzał się w zróżnicowanym zastosowaniu. Teraz czas na...

Must read

Jak wyposażyć serwis sprzątający?

Coraz więcej osób myśli o działalności gospodarczej związanej z...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak zrobić efekt Polaroidu w Photoshopie?

Transfer materiału polaroida w dawnych czasach potrafił wyróżnić fotografię z setek innych zdjęć. Technika ta polegała na nałożeniu emulsji Polaroida na kawałek papieru, najlepiej taki o wyraźnej teksturze. Papier czerpany sprawdzał się wyśmienicie. Po pewnym czasie należało oddzielić obie warstwy od siebie, co skutkowało ciekawą kolorystyką zdjęcia i nieregularną obwódką. Kolory ciepłe pod wpływem tego procesu stawały się chłodne.

Kompot z truskawek przepis

Smak truskawek bardzo chciałoby się zachować na cały rok. Nie jest to niewykonalne. Możemy zrobić dżem, konfiturę lub kompot z truskawek, które pozwolą wspominać słoneczne lato.

Pstrąg faszerowany papryką i ryżem – przepis

Faszerowany pstrąg smakuje wyśmienicie. aby się o tym przekonać, wystarczy wypróbować przepis na pstrąga "Ohrid manner" - faszerowanego papryką i ryżem.