Napoje

Sok z pigwy – przepis

Pigwa jest owocem naszych babć. Z pigwy i z pigwowca robiły one nalewki, dżemy, soki i wiele innych przetworów, a potem niestety tradycja pigwy zaczęła wygasać. Pigwa nie jest owocem, który urośnie zawsze. Często owoce pojawiają się na drzewku raz na kilka lat. Za to jeśli już się pojawią, jest ich bardzo dużo.

Sok z czarnego bzu – przepis

Nasze prababcie czarnym bzem leczyły grypy i przeziębienia. Aplikowały go na katar, na pierwsze objawy gorączki. Pomagał. W sezonie jesienno-zimowym, gdy przeziębienie i osłabienie organizmu są naszymi częstym problemami, syrop lub sok z czarnego bzu będzie jak znalazł. Dobrze mieć go wtedy w domu. Jak go zrobić?

Koktajl arbuzowy – przepis

Wszyscy wiemy, że arbuz składa się przede wszystkim z wody. Dlatego niewielu osobom przychodzi na myśl, by zrobić z niego koktajl. Powodem tego jest podstawowe skojarzenie, jakie nasuwa słowo „koktajl”. Z arbuza z pewnością nie przygotujemy koktajlu mlecznego, raczej orzeźwiający wakacyjny napój – w wersji dla dorosłych lub dla dzieci, ponieważ możemy z arbuza zrobić też fantastycznego drinka.

Koktajl pomarańczowy – przepis

Cytrusy nie są owocami, które przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o aksamitnych i kremowych koktajlach. A to właśnie z nich możemy zrobić pyszne, deserowe, delikatne shaki. Chociażby pomarańczę łatwo i bardzo różnorodnie możemy połączyć z innymi owocami i dodatkami.

Koktajl owocowy – przepis

Koktajle owocowe są pyszne i zdrowe. To truizm, ale i prawda. W sezonie, gdy różnych świeżych owoców mamy pod dostatkiem oraz zimą, gdy dostępne są tylko te bardziej orientalne – koktajle stanowią esencję lata. I wakacji.

Herbata indyjska – przepis

Herbatę, podobnie jak kawę, lubią prawie wszyscy. W dodatku w świecie herbat każdy znajdzie jakąś dla siebie. Szeroki wybór umożliwia dobranie herbaty zgodnie z własnym smakiem, stanem zdrowia, potrzebami. Poza wyborem odnośnie samej herbaty, jej rodzajem, możemy wybrać również sposób jej zaparzania.

Herbata turecka – przepis

Turcy mają swoje własne sposoby na parzenie kawy i herbaty. Sposoby te są na tyle inne od europejskich, że smak napojów okazuje się zupełnie odmienny. I – co ciekawe – to herbata, a nie kawa jest narodowym napojem Turków. Kawa jest po prostu bardziej znana nam, Europejczykom. Turcy piją zaś bardzo dużo herbaty.

Herbata z rumem – przepis

Rozgrzewającą herbatę na zimę możemy przyrządzić z imbirem, kardamonem, w wersji góralskiej lub po prostu... z rumem. Nic prostszego! Przepisów jest wiele, więc żeby trafić na swój ulubiony, trzeba by najpierw wypróbować po kolei każdy z nich.

Latest news

Jak przygotować nasiona marihuany do sadzenia?

Kwestia legalności marihuany pojawia się coraz częściej w debacie publicznej, także w Polsce. Jakie są obecne regulacje w tym...
- Advertisement -

Czy warto sięgać po ekskluzywną bieliznę damską Chantelle?

Lista producentów bielizny damskiej jest niezwykle długa i choć większość kobiet szybko przywiązuje się do konkretnych marek, co z...

Co dają wąsy do segregatorów?

Segregatory są na szeroką skalę wykorzystywane nie tylko w biurach, lecz także w firmach. To przydatne akcesoria, jakie usprawniają...

Must read

Jak przygotować nasiona marihuany do sadzenia?

Kwestia legalności marihuany pojawia się coraz częściej w debacie...

Czy warto sięgać po ekskluzywną bieliznę damską Chantelle?

Lista producentów bielizny damskiej jest niezwykle długa i choć...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Działka siedliskowa – co to jest, jakie są warunki zabudowy?

Działka siedliskowa nie posiada jednej jednoznacznej definicji prawnej. Działka zakwalifikowana jako siedliskowa jest gruntem rolnym, na którym istnieje możliwość zabudowy związanej z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną...

Jak zakładać soczewki kontaktowe?

Zawsze należy zapytać okulisty o sposób zakładania szkieł kontaktowych. Istnieją różne metody ich zakładania. Może on zalecić inny sposób niż wyżej opisany.