– 350 ml wody,
– 100 ml mleka,
– 4 ziarna czarnego pieprzu,
– 10 zmiażdżonych strączków zielonego kardamonu,
– szczypta nasion kopru włoskiego,
– mały kawałek cynamonu,
– kawałek świeżego obranego imbiru,
– herbata,
– cukier do smaku (opcjonalnie),
– sól do smaku (opcjonalnie).
Aby z tych składników przygotować herbatę w stylu indyjskim, należy połączyć mleko i wodę i je doprawić. Następnie należy zagotować wodę wraz z mlekiem i przyprawami. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i – uważając, by nie wykipiało – gotujemy przez około 15 minut, aż woda odparuje i ilość zmniejszy się mniej więcej do objętości jednej szklanki.
Do takiego naparu wkładamy lub wsypujemy herbatę i parzymy ok. 1 minutę. Najlepiej stosować herbatę ekspresową lub liściastą, którą zaparzymy, używając specjalnego zaparzacza, by liście pozostały w jednym miejscu. Gdy herbata się zaparzy, przecedzamy herbatę przez sitko, wlewamy do szklanki lub ulubionego kubka, ewentualnie słodzimy lub, co ciekawe, solimy do smaku. I gotowe.
Herbata indyjska, zwana również czaj masala, jest bardzo aromatyczna, korzenna, rozgrzewająca – na zimę idealna. Poza podanymi przyprawami możemy dodać wanilii, posłodzić ją cukrem trzcinowym, który będzie nawet odpowiedniejszy niż biały, możemy dodać innych korzennych przypraw – trochę cynamonu, goździków. Także odpowiednie będą przyprawy rodem z Indii, np. garam masala.
W wersji dla dorosłych można dodać rumu lub Baileysa.
Czy znacie lepszy przepis na herbatę indyjską? Dajcie znać w komentarzu.