Przyprawy

Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

Golonka to specyficzne mięso - jedni go nie znoszą, inni uwielbiają. Jak jednak sprawić, aby tych drugich było jak najwięcej? Na pewno przydadzą się odpowiednie przyprawy.

Przyprawy do fondue

Fondue to tradycyjny szwajcarski przysmak. Jego oryginalność polega na tym, iż podaje się je w kociołku, który stale się podgrzewa. W ciepłym, gęstym sosie macza się kawałki bułki, warzyw lub owoców, nadziane na specjalne, długie widelczyki. Jak jednak przyprawić fondue? Oto kilka pomysłów.

Przyprawy do gęsi

Gęś, tradycyjnie podawana w Polsce na świętego Marcina, czyli 11 listopada, to mięso tak zwane dzikie, zdrowsze i mniej uczulające od popularnych mięs. Warto ją jadać, bo aż kipi od białka i żelaza, ale jak sprawić, by była naprawdę pyszna?

Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej

Galaretka, zwana też studzieniną czy galertem, to smaczna przystawka, wykorzystująca naturalne właściwości bogatych w substancje żelujące części zwierzęcia. Smakuje najlepiej podana z cytryną lub octem jabłkowym. Ale jak ją doprawić, żeby była naprawdę pyszna?

Przyprawy do grochówki

Wojskowa czy domowa - nieważne. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona i gorąca. Grochówka to klasyczna zupa kuchni polskiej – ale co do niej dodać?

Przyprawy do grzybów

Leśne grzyby mają niepowtarzalny, wspaniały aromat i delikatny smak, można jednak ciekawie je doprawić, aby potrawy grzybowe zyskały zupełnie nową jakość i atrakcyjność.

Przyprawy do grzańca

Kiedy za oknem trzaskający mróz, a w domu cisza i spokój, nic nie stoi na przeszkodzie, by zasiąść na kanapie z kubkiem dobrego grzańca. Jak jednak go przyprawić, by naprawdę rozgrzewał i pysznie smakował?

Przyprawy do gulaszu

Gulasz to potrawa z wołowiny, pochodząca z Węgier. Jednak współcześnie nazywamy tak rozmaite dania, w których w zawiesistym sosie duszą się nieduże kawałki mięsa – drobiowego czy wieprzowego. Jak jednak przyprawić gulasz, by przebojem zdobył pierwsze miejse na domowej liście ulubionych obiadów?

Latest news

Adaptacja gotowego projektu domu – na czym polega?

Realizacja marzenia o własnym domu jednorodzinnym wymaga starannych przygotowań. Na początek trzeba przygotować projekt pod konkretną działkę. W przypadku...
- Advertisement -

Jak dobrać buty narciarskie dla dziecka? 5 rad

Przygotowania do nowego sezonu narciarskiego czas zacząć. Dzieci uwielbiają zabawę na stoku i szybko nabywają nowych umiejętności. Jednym z...

Jak udekorować swój dom na Święta? 5 pomysłów

Z całą pewnością różnego rodzaju dekoracje są jednym z najważniejszych elementów odpowiedzialnych za tworzenie świątecznej atmosfery w każdym domu...

Must read

Adaptacja gotowego projektu domu – na czym polega?

Realizacja marzenia o własnym domu jednorodzinnym wymaga starannych przygotowań....

Jak dobrać buty narciarskie dla dziecka? 5 rad

Przygotowania do nowego sezonu narciarskiego czas zacząć. Dzieci uwielbiają...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak uszczelnić okna?

Uszczelnienie okien poprawia izolacyjność cieplną budynku i zapobiega dużym stratom ciepła, zwłaszcza w okresie zimowym. Okna można uszczelniać na wiele sposobów w zależności od tego, jakie okna mamy w naszym mieszkaniu czy domu. Wybór sposobu ocieplenia czy uszczelnienia okien jest uzależniony od wcześniejszych oględzin okien i odkrycia miejsc, gdzie następują straty ciepła.

Jakie są akcesoria dachowe?

Akcesoria do dachów w dużej mierze są zależne od rodzaju kształtu i wybranego materiału do pokrycia dachowego. Dobór akcesoriów jest bardzo duży, nie wszystkie zaś propozycje są niezbędne dla montażu i korzystania z dachu. Istnieją akcesoria dla poszczególnych rodzajów pokrycia, o podobnych nazwach i kształtach, różniące się tylko rodzajem materiałów z jakich zostały wykonane.

Kumin – właściwości, zastosowanie

Wypada zacząć od tego, czym jest kumin. Kumin to zwyczajowa nazwa kminu rzymskiego lub indyjskiego. Uwaga! Kmin nie ma nic wspólnego z pospolitym kminkiem. Kumin jest stosowany w orientalnej kuchni, takiej jak: kuchnia indyjska, arabska, tajska. Z bardziej popularnych – często jest dodawany do potraw o meksykańskich korzeniach oraz do dań kuchni południowoamerykańskiej.