Przyprawy

Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

Golonka to specyficzne mięso - jedni go nie znoszą, inni uwielbiają. Jak jednak sprawić, aby tych drugich było jak najwięcej? Na pewno przydadzą się odpowiednie przyprawy.

Przyprawy do fondue

Fondue to tradycyjny szwajcarski przysmak. Jego oryginalność polega na tym, iż podaje się je w kociołku, który stale się podgrzewa. W ciepłym, gęstym sosie macza się kawałki bułki, warzyw lub owoców, nadziane na specjalne, długie widelczyki. Jak jednak przyprawić fondue? Oto kilka pomysłów.

Przyprawy do gęsi

Gęś, tradycyjnie podawana w Polsce na świętego Marcina, czyli 11 listopada, to mięso tak zwane dzikie, zdrowsze i mniej uczulające od popularnych mięs. Warto ją jadać, bo aż kipi od białka i żelaza, ale jak sprawić, by była naprawdę pyszna?

Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej

Galaretka, zwana też studzieniną czy galertem, to smaczna przystawka, wykorzystująca naturalne właściwości bogatych w substancje żelujące części zwierzęcia. Smakuje najlepiej podana z cytryną lub octem jabłkowym. Ale jak ją doprawić, żeby była naprawdę pyszna?

Przyprawy do grochówki

Wojskowa czy domowa - nieważne. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona i gorąca. Grochówka to klasyczna zupa kuchni polskiej – ale co do niej dodać?

Przyprawy do grzybów

Leśne grzyby mają niepowtarzalny, wspaniały aromat i delikatny smak, można jednak ciekawie je doprawić, aby potrawy grzybowe zyskały zupełnie nową jakość i atrakcyjność.

Przyprawy do grzańca

Kiedy za oknem trzaskający mróz, a w domu cisza i spokój, nic nie stoi na przeszkodzie, by zasiąść na kanapie z kubkiem dobrego grzańca. Jak jednak go przyprawić, by naprawdę rozgrzewał i pysznie smakował?

Przyprawy do gulaszu

Gulasz to potrawa z wołowiny, pochodząca z Węgier. Jednak współcześnie nazywamy tak rozmaite dania, w których w zawiesistym sosie duszą się nieduże kawałki mięsa – drobiowego czy wieprzowego. Jak jednak przyprawić gulasz, by przebojem zdobył pierwsze miejse na domowej liście ulubionych obiadów?

Latest news

Jaka karma dla psiego alergika?

Mały alergik w domu to wyzwanie. Należy zadbać o odpowiednie jedzenie dopasowane do potrzeb, dobrać kosmetyki do pielęgnacji, a...
- Advertisement -

Patelnie do jajek sadzonych – cechy szczególne, metoda przyrządzania idealnego dania

Gotowanie to pasja wielu ludzi. Tworzenie prostych potraw jest również możliwe przez amatorów kuchni, którzy nie koniecznie żywią uczucia...

Jaką rolę witamina B12 pełni w naszym organizmie? Jakie są skutki jej niedoboru?

Witamina B12 ma właściwości prozdrowotne. Wpływa ona m.in. na układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy, a także na nasze samopoczucie. Niedobory...

Must read

Jaka karma dla psiego alergika?

Mały alergik w domu to wyzwanie. Należy zadbać o...

Patelnie do jajek sadzonych – cechy szczególne, metoda przyrządzania idealnego dania

Gotowanie to pasja wielu ludzi. Tworzenie prostych potraw jest...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak stosować żelatynę?

Żelatyna jest to naturalna substancja białkowa, która ma pochodzenie zwierzęce, a składa się głównie z kolagenu.

Zimne nóżki w galerecie – przepis

Nóżki w galarecie należą do jednych z najstarszych dań polskich. Choć w dawnych wiekach przyrządzano w ten sposób raczej nóżki wołowe, obecnie bardziej rozpowszechniona jest galareta z nóżek wieprzowych.

Koszty prowadzenia działalności gospodarczej

Zakładając własną firmę trzeba się liczyć z tym, iż zanim zacznie ona przynosić dochody konieczne będzie poniesienie kosztów związanych z działalnością. Poniżej lista wydatków firmowych których prawie na pewno nie unikniesz.