1. Cytryna.

Najlepszym przyjacielem każdej ryby jest cytryna. Skropienie surowej ryby sokiem powoduje, że mięso staje się bielsze, bardziej wilgotne i mniej czuć je tranem. Oprócz soku z cytryny możesz użyć pieprzu cytrynowego, na pewno nasyci dorsza wspaniałym aromatem.

2. Sól i pieprz.

To stała para, nieodłączna, gdy przyrządzasz jakiekolwiek ryby. Sól znakomicie wydobywa smak dorsza, a pieprz nada pikantności rybie dość w sumie delikatnej.

3. Bazylia.

Jej łagodny, słodkawy smak i zapach pysznie połączą w całość dorsza z warzywami w stylu śródziemnomorskim: cebulą, pomidorami czy słodką papryką.

4. Zielona pietruszka.

Doskonale nada się do posypania gotowej potrawy z dorsza. Ma lekki i świeży aromat, przyjemnie podkreślający zalety ryby. Doskonale pasuje też do mielonych kotlecików z dorsza czy do ryby faszerowanej.

5. Koperek.

Zawsze pasuje do ryby, można do pieczenia dodać do ryby całe łodygi, a posiekaną natką posypać gotową potrawę albo dodać do sosu śmietanowego.

6. Chili.

Ryba z ostrą papryką pysznie smakuje, kiedy jest upieczona w towarzystwie rozmaitych warzyw: papryki, pomidorów, cebulki i oliwek. Chili działa rozgrzewająco i wzmaga smak całej potrawy, warzywa bardzo zyskują na tym połączeniu.

A z czym Ty jadasz dorsza?

2 KOMENTARZE

  1. Rybę bardzo fajnie przyprawia się natką pietruszki z czosnkiem i cytryną (plus pieprz i sól), tu znalazłam potwierdzenie na tezę, że dorsz zgra się w takim komplecie w krokietach… zobaczymy….

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here