1. Cytryna.
Najlepszym przyjacielem każdej ryby jest cytryna. Skropienie surowej ryby sokiem powoduje, że mięso staje się bielsze, bardziej wilgotne i mniej czuć je tranem. Oprócz soku z cytryny możesz użyć pieprzu cytrynowego, na pewno nasyci dorsza wspaniałym aromatem.
2. Sól i pieprz.
To stała para, nieodłączna, gdy przyrządzasz jakiekolwiek ryby. Sól znakomicie wydobywa smak dorsza, a pieprz nada pikantności rybie dość w sumie delikatnej.
3. Bazylia.
Jej łagodny, słodkawy smak i zapach pysznie połączą w całość dorsza z warzywami w stylu śródziemnomorskim: cebulą, pomidorami czy słodką papryką.
4. Zielona pietruszka.
Doskonale nada się do posypania gotowej potrawy z dorsza. Ma lekki i świeży aromat, przyjemnie podkreślający zalety ryby. Doskonale pasuje też do mielonych kotlecików z dorsza czy do ryby faszerowanej.
5. Koperek.
Zawsze pasuje do ryby, można do pieczenia dodać do ryby całe łodygi, a posiekaną natką posypać gotową potrawę albo dodać do sosu śmietanowego.
6. Chili.
Ryba z ostrą papryką pysznie smakuje, kiedy jest upieczona w towarzystwie rozmaitych warzyw: papryki, pomidorów, cebulki i oliwek. Chili działa rozgrzewająco i wzmaga smak całej potrawy, warzywa bardzo zyskują na tym połączeniu.
A z czym Ty jadasz dorsza?
dzięki
Rybę bardzo fajnie przyprawia się natką pietruszki z czosnkiem i cytryną (plus pieprz i sól), tu znalazłam potwierdzenie na tezę, że dorsz zgra się w takim komplecie w krokietach… zobaczymy….