1. Sól.
Sól morska nada się znakomicie, jest bogata w jod i przez to zdrowsza. Możesz rozetrzeć ją z rozgniecionym czosnkiem i taką pastą natrzeć gęś.
2. Majeranek.
Majeranek, kuzyn oregano, jest jednym z najbardziej w Polsce rozpowszechnionych ziół. Trafia do potraw mięsnych, rybnych, z roślin strączkowych, zup, sosów. Świetnie dopełni smak mięsa gęsi i stworzy pyszny duet z czosnkiem, do którego doskonale pasuje.
3. Czosnek.
Czosnek świetnie nadaje się do gęsi, podnosi smak i aromat potrawy z tego mięsa. Nadaje się do nacierania mięsa, do marynat i sosów. Możesz też pokroić ząbki w plasterki i obłożyć nimi mięso przed pieczeniem.
4. Tymianek.
Jeśli zamierzasz przygotowywać gęś z jabłkami, to właśnie świeży aromat tymianku może wydobyć z potrawy wszystko to, co najlepsze. Koniecznie posyp gęś ziołami również od środka.
5. Goździki.
Nabij nimi jabłka, z którymi będziesz piec gęś. Ciepły, korzenny zapach przyprawy, kojarzący się z Bożym Narodzeniem, sprawi, że tak przyrządzona gęś będzie pyszna i pachnąca.
A jak Ty przyrządzasz gęś?