Alkohole

Rozsmakuj się w chilijskich winach

Chilijskie wina szturmem podbijają najważniejsze międzynarodowe konkursy. Odkryj, na czym polega ich sekret. Czym się wyróżnia chilijskie wino? Po pierwsze, winogrona w tym kraju są w...

Najlepsze polskie piwa regionalne

Decydując się na wizytę w restauracji lubimy otrzymać to, co najlepsze. Nie dotyczy to tylko jedzenia, ale także dobrego alkoholu. Uwielbiamy próbować nowości i...

Najlepsza zagryzka do wódki

Śledzik do wódki jest idealną zagryzką, jednak ich lista nie kończy się tylko na tych, które można uznać już za niemalże legendarne przekazywane i zagryzane z dziada pradziada.

Jak obliczyć zawartość alkoholu we krwi?

Aby obliczyć zawartość alkoholu we krwi, należy znać kilka podstawowych wartości: zawartość alkoholu (w gramach) w napoju alkoholowym, płeć osoby pijącej, która warunkuje zawartość płynów ustrojowych, w których rozpuszcza się alkohol oraz masę ciała.

Galaretki z alkoholem (Jello shots) – przepis

Kto z nas nie lubił w dzieciństwie podjadać cukierków z galaretką w środku? Komu z nas mama nie upiekła na urodziny choćby raz owocowego tortu zwieńczonego galaretką? Galaretka została wpisana na listę naszych ulubionych deserów już w najmłodszych latach, nie należy więc się dziwić, że już jako dorośli przypominamy sobie o niej przy okazji, na przykład, drinków.

Wino z ryżu – przepis

Wino z ryżu to nie sake, jak mogliby się niektórzy spodziewać. Od sake - wódki - różni je proces fermentacji cukrów i procent alkoholu - może wynosić ok. 16 - 18 procent.

Z czym, jak podawać nalewkę?

Historia nalewek sięga czasów antycznych. Podobno pierwszą nalewkę sporządził sam Hipokrates. Pierwsze nalewki powstawały jako lekarstwa na różne dolegliwości. Dopiero w XVI wieku zaczęto postrzegać nalewki jako trunki do konsumpcji. Polska, urodzajna w rośliny będące bazą dla nalewki, stały się jednym z największych producentów tego trunku.

Chianti – opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o tej włoskiej marce wina. Region, z którego pochodzi chianti, rozciąga się na toskańskich wzgórzach pomiędzy Florencją a Sieną. Słynie ze słonecznego lata oraz niebywale krótkiej zimy, co niebywale wpływa na jego oryginalny smak.

Latest news

Wyjazd last minute? Zobacz, jak go zorganizować!

Czym są podróże last minute? Czy to w rzeczywistości dobry pomysł? Dowiedz się, jak najlepiej zorganizować wyjazd last minute! Na...
- Advertisement -

Dlaczego warto stawiać na kosmetyki naturalne?

Skóra pełna blasku, podobnie jak gładkie i mocne włosy to marzenie każdej kobiety. Utrzymanie ich w optymalnej kondycji nie...

Zegarek do męskiej stylizacji ze sportową nutą – na jakie modele warto zwrócić uwagę?

Jesteś fanem zegarków i lubisz sportowy styl? W świecie zegarmistrzostwa również czeka na ciebie wiele propozycji, wśród których na...

Must read

Wyjazd last minute? Zobacz, jak go zorganizować!

Czym są podróże last minute? Czy to w rzeczywistości...

Dlaczego warto stawiać na kosmetyki naturalne?

Skóra pełna blasku, podobnie jak gładkie i mocne włosy...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak zainstalować All Playera?

Instalacja nowych programów nie powinna nikogo przerażać, gdyż współczesne instalatory są tak opracowane, by przeprowadzić przez ten proces nawet komputerowych laików. Co bardzo ważne, większość popularnych programów jest dostępnych w języku polskim, a co za tym idzie, również ich instalacja przebiega „po polsku”, co znacznie ułatwia ten proces. Wystarczy tylko dokładnie czytać pojawiające się w nowych oknach wskazówki i stosować się do nich.

Jak przyprawić karpia?

Gdy zbliżają się święta, zaczyna się szał zakupów, ale też szał planowania potraw. Największym wyzwaniem dla niejednej pani domu jest karp. Karp jest specyficzną rybą, która lekko pachnie mułem, jest dość tłusta i niełatwa w przygotowaniu. Ale na Wigilię być musi. Jak zrobić karpia, by był smaczny, by wprawić w zachwyt naszą rodzinę i gości? Najlepiej będzie skorzystać z mocy przypraw, która jest potężna.

Biały ser – przepis

Choć w sklepie można kupić już niemal wszystko i wydaje się, że niemal nie ma już konieczności wykonywania niektórych produktów samodzielnie w domu, to czasami warto spróbować. Tym bardziej, że sprzedawane w sklepach produkty przesiąknięte są chemicznymi dodatkami, uzdatniaczami i specyfikami przedłużającymi ich trwałość. Dlatego tak wiele zaradnych i rozsądnych gospodyń domowych, w miarę możliwości decyduje się na zrobienie np. białego sera.