Zresztą, dzięki jello shots nie będziemy musieli trząść się przed organizowaną przez nas imprezą jak galareta. Z nimi podbijemy podniebienia gości i urozmaicimy alkoholowe menu.
Galaretkowe szoty przywędrowały do Polski ze Stanów Zjednoczonych i powoli zaczynają wchodzić na imprezowe salony. Są mieszanką specjalnie przygotowanej wody z wybranym alkoholem. Zrobienie tego procentowego smakołyku zajmie nam od 2 do 3 godzin.
– 0,5 l gorącej wody,
– 150 ml zimnej wody,
– dwie paczki galaretki o wybranym smaku,
– małe kubeczki lub kieliszki.
Uwaga!
Zanim galaretkę wlejemy do pojemniczków, możemy posmarować ich wewnętrzne ścianki oliwą – ułatwi to wyciągnięcie z nich „drinka”.
Najpierw należy przegotować odpowiednią ilość wody. Następnie przelewamy ją do dużego naczynia i wsypujemy 2 torebki galaretki, całość mieszamy przez ok. 3 minuty do utworzenia jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem jest połączenie alkoholu (jego proporcje możemy zmienić, ale pamiętajmy o ich niezachwianiu i nadmiernym przealkoholizowaniu) z zimną wodą. Mieszaninę łączymy z wcześniej przygotowaną wodą z galaretką. Mieszamy. Przygotowujemy małe pojemniczki. Można wykorzystać plastikowe kubeczki, szersze kieliszki lub naczynia na sos do pizzy. Wlewamy galaretową mieszaninę i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Jello shots najlepiej wykonać tuż przed imprezą i publicznym otwarciem lodówki… spektakularnie objawić je przybyłym gościom! Do najczęstszych i najbardziej pożądanych smaków należą połączenia: cytrynowej galaretki z Tequilą (Margarita Shot), ananasowej galaretki z Malibu (Pina Colada Shot), truskawkowej galaretki z Bacardi Rum (Daiquiri Shot).
Podane przepisy możesz jednak urozmaicać zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Z pewnością będzie kolorowo!
Próbowaliście kiedyś? Dają kopa? 🙂