Ciasta i desery

Pucharki do deserów – 5 pomysłów na zimowe rozgrzewające desery

Gdy na dworze skrzy mróz, z przyjemnością sięgamy po smakowite, rozgrzewające desery. Wiele z nich jesteśmy w stanie przygotować w domu, z ogólnodostępnych składników....

Sernik oreo z lodów waniliowych i biało-czarnych ciasteczek

Przygotowanie deseru na specjalną okazję lub niedzielne popołudnie z kubkiem kawy w ręce i przed telewizorem, wcale nie musi być skomplikowane. Siła tkwi w...

Tradycyjne i bezglutenowe – pomysły na pierniczki

Święta wielu kojarzą się z potrawami, które pojawią się na stole jedynie podczas tego wyjątkowego okresu. Karp, barszcz czerwony, pierogi z grzybami i kapustą...

Czokobana – przepis

Czokobana to deser oparty na płatkach owsianych, rodzaj bezglutenowego – i jeśli tak wolimy – bezmlecznego puddingu. Ma konsystencję zbliżoną do gęstej kaszki manny, jest lekkostrawny, szybki w przygotowaniu i zdrowy, bo zarówno owies, jak i naturalne kakao to składniki bogate w wartości odżywcze.

Pudding ryżowy na mleku z jagodami – przepis

Kto z nas nie zna klasyku dziecięcej diety – ryżu na mleku? Jednak warto urozmaicić klasykę i poszaleć z owocami sezonowymi. Jednymi z nich są skarby lasu – czarne jagody, zdrowe, smaczne i aromatyczne.

Jabłecznik owsiany – przepis

Płatki owsiane kojarzą się większości ludzi jedynie z daniem śniadaniowym. Je się je na zimno, na ciepło, zalewane mlekiem lub gotowane, z owocami czy bakaliami. W czasach, gdy słodycze były w Polsce mało dostępne, z płatków owsianych robiło się ciasteczka, pieczone lub gotowane.

Owsianka bez gotowania – przepis

Owies to bardzo wartościowe zboże. Dostarcza nam sporo zdrowego tłuszczu, którego niemal połowę stanowi pożądany w diecie kwas linolowy. Ważne jest też to, że ziarno owsa nie zawiera glutenu – choć ze względu na obróbkę w tych samych miejscach i zakładach przetwarzających także zboża glutenowe, takie jak pszenica czy żyto, może być glutenem zanieczyszczony.

Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis

Chociaż w czasach ZSRR Gruzja słynęła z uprawy herbaty, od lat nie pamięta się tam już o herbacianych polach, o których śpiewały Filipinki w piosence „Batumi”. Wciąż jednak w kraju tym piecze się doskonałe, lekkie i aromatyczne ciasto herbaciane.

Latest news

Zakład pogrzebowy – profesjonalna obsługa w trudnych chwilach

Po śmierci bliskiej osoby stajemy przed koniecznością zorganizowania ceremonii pogrzebowej i dokonania pochówku. Zadania z tym związane mogą nas...
- Advertisement -

Dlaczego warto kupić mieszkanie na warszawskim Wawrze?

Wawer jest jedną z dzielnic Warszawy, stolicy Polski. Położona jest na wschodnim krańcu miasta i graniczy z innymi dzielnicami,...

Czym zajmuje się kosmetolog? Czy kosmetologia to dobry kierunek?

Studia na kierunku kosmetologia cieszą się coraz większą popularnością – nie bez przyczyny. Zapotrzebowanie na usługi wykwalifikowanych kosmetologów rośnie,...

Must read

Zakład pogrzebowy – profesjonalna obsługa w trudnych chwilach

Po śmierci bliskiej osoby stajemy przed koniecznością zorganizowania ceremonii...

Dlaczego warto kupić mieszkanie na warszawskim Wawrze?

Wawer jest jedną z dzielnic Warszawy, stolicy Polski. Położona...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak zerwać, by nie zranić drugiej osoby?

Pewnego dnia, po okresie miłosnego upojenia i pierwszej fascynacji, wszystkie emocje nagle opadają. Zaczynają nam krążyć po głowie myśli na temat tego, by zerwać znajomość. Scenariusz może być oczywiście inny, bardziej skomplikowany, powodów, dla których chcemy zerwać znajomość wiele. Człowiek jest istotą złożoną, skomplikowaną, życie układa się różnie. Zerwanie znajomości nigdy nie jest rzeczą prostą. Jak przeprowadzić rozmowę, by nie zranić drugiej osoby?

Jak napisać list do Mikołaja?

List do Świętego Mikołaja to obowiązkowa korespondencja każdego dziecka. Najważniejsze dla nadawcy jest to, aby był dobrze przemyślany i wyczerpujący. Jako, że adresatem jest bardzo ważna osobistość, dzieci zazwyczaj dbają nie tylko o zawartość, ale i wrażenia estetyczne.

Jak wydawać mniej na benzynę?

Cena paliwa w Polsce w ostatnim czasie ciągle rośnie. Podwyżki cen powodują, że zmuszeni jesteśmy wydawać coraz więcej na stacjach benzynowych. Tę sytuację próbują wykorzystać banki, które proponują swoim klientom możliwość uzyskania rabatu przy płatności kartą. W ten sposób z jednej strony klient płaci mniej, z drugiej – bank zwiększa ilość klientów oraz rośnie wielkość transakcji dokonywanych przy użyciu karty.