Ciasta i desery

Pucharki do deserów – 5 pomysłów na zimowe rozgrzewające desery

Gdy na dworze skrzy mróz, z przyjemnością sięgamy po smakowite, rozgrzewające desery. Wiele z nich jesteśmy w stanie przygotować w domu, z ogólnodostępnych składników....

Sernik oreo z lodów waniliowych i biało-czarnych ciasteczek

Przygotowanie deseru na specjalną okazję lub niedzielne popołudnie z kubkiem kawy w ręce i przed telewizorem, wcale nie musi być skomplikowane. Siła tkwi w...

Tradycyjne i bezglutenowe – pomysły na pierniczki

Święta wielu kojarzą się z potrawami, które pojawią się na stole jedynie podczas tego wyjątkowego okresu. Karp, barszcz czerwony, pierogi z grzybami i kapustą...

Czokobana – przepis

Czokobana to deser oparty na płatkach owsianych, rodzaj bezglutenowego – i jeśli tak wolimy – bezmlecznego puddingu. Ma konsystencję zbliżoną do gęstej kaszki manny, jest lekkostrawny, szybki w przygotowaniu i zdrowy, bo zarówno owies, jak i naturalne kakao to składniki bogate w wartości odżywcze.

Pudding ryżowy na mleku z jagodami – przepis

Kto z nas nie zna klasyku dziecięcej diety – ryżu na mleku? Jednak warto urozmaicić klasykę i poszaleć z owocami sezonowymi. Jednymi z nich są skarby lasu – czarne jagody, zdrowe, smaczne i aromatyczne.

Jabłecznik owsiany – przepis

Płatki owsiane kojarzą się większości ludzi jedynie z daniem śniadaniowym. Je się je na zimno, na ciepło, zalewane mlekiem lub gotowane, z owocami czy bakaliami. W czasach, gdy słodycze były w Polsce mało dostępne, z płatków owsianych robiło się ciasteczka, pieczone lub gotowane.

Owsianka bez gotowania – przepis

Owies to bardzo wartościowe zboże. Dostarcza nam sporo zdrowego tłuszczu, którego niemal połowę stanowi pożądany w diecie kwas linolowy. Ważne jest też to, że ziarno owsa nie zawiera glutenu – choć ze względu na obróbkę w tych samych miejscach i zakładach przetwarzających także zboża glutenowe, takie jak pszenica czy żyto, może być glutenem zanieczyszczony.

Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis

Chociaż w czasach ZSRR Gruzja słynęła z uprawy herbaty, od lat nie pamięta się tam już o herbacianych polach, o których śpiewały Filipinki w piosence „Batumi”. Wciąż jednak w kraju tym piecze się doskonałe, lekkie i aromatyczne ciasto herbaciane.

Latest news

Basen rozporowy czy stelażowy? Wady i zalety obu typów

Basen w ogrodzie to prawdziwa atrakcja dla domowników. Skoro właśnie zaczynają się wakacje, pomyśl o tym, aby stać się...
- Advertisement -

Uprawy wertykalne z systemem kontrolowanej atmosfery – w jaki sposób odmienią rolnictwo?

Tradycyjne rolnictwo stoi w obliczu olbrzymich komplikacji, jakie wynikają m.in. ze zbliżającej się katastrofy klimatycznej, rosnącej populacji człowieka czy...

Jak przenieść numer do Heyah01? To prostsze niż myślisz!

Masz poczucie, że już najwyższa pora zmienić operatora? Jedną z ciekawszych opcji na rynku jest obecnie Heyah 01, gdzie...

Must read

Basen rozporowy czy stelażowy? Wady i zalety obu typów

Basen w ogrodzie to prawdziwa atrakcja dla domowników. Skoro...

Uprawy wertykalne z systemem kontrolowanej atmosfery – w jaki sposób odmienią rolnictwo?

Tradycyjne rolnictwo stoi w obliczu olbrzymich komplikacji, jakie wynikają...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak zrobić zmywalny tatuaż z henny?

Zmywalny tatuaż jest nie tylko dla dzieci. Największe domy mody, takie jak Chanel używają go na swoich pokazach. Ma wiele zalet i może być wykonany różnymi technikami.

Masa budyniowa – przepis

Masa budyniowa to sprawdzona masa, która pasuje do większości ciast. Jest uniwersalna, w tym tkwi jej siła. Jest jasna, kremowa, delikatna i rozpływająca się w ustach, na pewno nietrudna w przygotowaniu.

Makijaż do cery mieszanej

Cera mieszana jest najbardziej wymagającym (bo zróżnicowanym) ale jednocześnie najpowszechniejszym rodzajem cery.