Ciasta i desery

Pucharki do deserów – 5 pomysłów na zimowe rozgrzewające desery

Gdy na dworze skrzy mróz, z przyjemnością sięgamy po smakowite, rozgrzewające desery. Wiele z nich jesteśmy w stanie przygotować w domu, z ogólnodostępnych składników....

Sernik oreo z lodów waniliowych i biało-czarnych ciasteczek

Przygotowanie deseru na specjalną okazję lub niedzielne popołudnie z kubkiem kawy w ręce i przed telewizorem, wcale nie musi być skomplikowane. Siła tkwi w...

Tradycyjne i bezglutenowe – pomysły na pierniczki

Święta wielu kojarzą się z potrawami, które pojawią się na stole jedynie podczas tego wyjątkowego okresu. Karp, barszcz czerwony, pierogi z grzybami i kapustą...

Czokobana – przepis

Czokobana to deser oparty na płatkach owsianych, rodzaj bezglutenowego – i jeśli tak wolimy – bezmlecznego puddingu. Ma konsystencję zbliżoną do gęstej kaszki manny, jest lekkostrawny, szybki w przygotowaniu i zdrowy, bo zarówno owies, jak i naturalne kakao to składniki bogate w wartości odżywcze.

Pudding ryżowy na mleku z jagodami – przepis

Kto z nas nie zna klasyku dziecięcej diety – ryżu na mleku? Jednak warto urozmaicić klasykę i poszaleć z owocami sezonowymi. Jednymi z nich są skarby lasu – czarne jagody, zdrowe, smaczne i aromatyczne.

Jabłecznik owsiany – przepis

Płatki owsiane kojarzą się większości ludzi jedynie z daniem śniadaniowym. Je się je na zimno, na ciepło, zalewane mlekiem lub gotowane, z owocami czy bakaliami. W czasach, gdy słodycze były w Polsce mało dostępne, z płatków owsianych robiło się ciasteczka, pieczone lub gotowane.

Owsianka bez gotowania – przepis

Owies to bardzo wartościowe zboże. Dostarcza nam sporo zdrowego tłuszczu, którego niemal połowę stanowi pożądany w diecie kwas linolowy. Ważne jest też to, że ziarno owsa nie zawiera glutenu – choć ze względu na obróbkę w tych samych miejscach i zakładach przetwarzających także zboża glutenowe, takie jak pszenica czy żyto, może być glutenem zanieczyszczony.

Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis

Chociaż w czasach ZSRR Gruzja słynęła z uprawy herbaty, od lat nie pamięta się tam już o herbacianych polach, o których śpiewały Filipinki w piosence „Batumi”. Wciąż jednak w kraju tym piecze się doskonałe, lekkie i aromatyczne ciasto herbaciane.

Latest news

Telefon dla studenta. Jak wybrać niedrogi i dobry smartfon?

Nowy smartfon nie musi zrujnować studenckiego budżetu. Duży wyświetlacz, zaawansowany aparat i wydajny procesor – to wszystko możesz mieć...
- Advertisement -

Podkreśl swoje atuty dzięki rurkom

Każda kobieta wie, jak ważne jest dobranie odpowiedniego fasonu spodni. Chcesz podkreślić największe atuty swojej sylwetki? Wybierz jeansy damskie...

Kurs Kronik Akaszy otwiera na życie

 Kroniki Akaszy to swoisty duchowy przewodnik prowadzący nas przez codzienność do prawdy życia. To zapis najgłębszej prawdy o nas...

Must read

Telefon dla studenta. Jak wybrać niedrogi i dobry smartfon?

Nowy smartfon nie musi zrujnować studenckiego budżetu. Duży wyświetlacz,...

Podkreśl swoje atuty dzięki rurkom

Każda kobieta wie, jak ważne jest dobranie odpowiedniego fasonu...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Domowe sposoby na katar

Katar można uznać za jedną z najpopularniejszych dolegliwości zdrowotnych, które uprzykrzają nam życie. Pojawia się przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu zatok, alergii... Jak skutecznie rozprawić się z zatkanym nosem?

Przyprawy do grochówki

Wojskowa czy domowa - nieważne. Najważniejsze, aby była dobrze przyprawiona i gorąca. Grochówka to klasyczna zupa kuchni polskiej – ale co do niej dodać?

Pigwowiec – uprawa

Pigwowce (Chaenomeles) ożywiają nasze ogrody wiosną jaskrawymi kwiatami, jesienią z kolei – obsypane są owocami. Wykorzystywane są one przede wszystkim na nalewki, konfitury, a także w przemyśle perfumeryjnym. W owocach pigwowców znajduje się bardzo dużo kwasów organicznych, błonnika. Bogate są również w witaminę C.