Poza najczęstszym sposobem spożycia muesli, czyli z jogurtem lub mlekiem, można przygotować z nich także batoniki, będące dobrą propozycją na zdrową zakąskę w ciągu dnia.
Do przygotowania zdrowych, razowych batoników z muesli:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanka mąki pszennej
1 szklanka daktyli bez pestek
1/2 startego lub posiekanego jabłka
1/4 szklanki posiekanych włoskich orzechów
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki soku jabłkowego
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tartego imbiru lub skórki z cytryny
3 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
Uwaga!
Do batoników z muesli dodaje się właściwie wszystko, na co ma się ochotę. Jeśli nie lubi się słodkich ulepków, można zmniejszyć ilość cukru, zwiększyć ilość soku cytrynowego i kwaśnych suszonych owoców takich jak żurawina czy śliwki.
Daktyle pokroić w drobną kostkę, przełożyć na dużą patelnię, dodać miód, brązowy cukier, sok jabłkowy i cytrynowy. Gotować wszystko ok. 5 minut, po czym schłodzić i wymieszać z muesli, obiema rodzajami mąki, jabłkiem, orzechami, cynamonem, solą i startym imbirem. Na koniec wlać olej, by nadać kruchości batonikom. Wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową formę do pieczenia, przenieść do niej mieszaninę, wcisnąć ją w foremkę, by uzyskać w miarę gładką powierzchnię. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec 35 – 40 minut, aż masa nabierze złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić bardzo ostrym nożem na batoniki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Tak przygotowane batoniki z muesli można obtoczyć w rozpuszczonej białej, mlecznej lub gorzkiej czekoladzie.
Często przygotowujecie batoniki w domu? Jakich składników używacie? Komentujcie!