Ciasta i desery Pucharki do deserów – 5 pomysłów na zimowe rozgrzewające...

Pucharki do deserów – 5 pomysłów na zimowe rozgrzewające desery

-

Gdy na dworze skrzy mróz, z przyjemnością sięgamy po smakowite, rozgrzewające desery. Wiele z nich jesteśmy w stanie przygotować w domu, z ogólnodostępnych składników. Gdy podamy je w pięknym pucharku, będą ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla naszych oczu! Jeśli szukacie pomysłów na to, jakie desery i w jakich pucharkach warto podawać zimą, serdecznie zapraszamy do lektury. Poniżej 5 pomysłów na zimowe, rozgrzewające desery!

Gorąca czekolada

Gdy myślimy o pysznym, rozgrzewającym deserze, oczyma wyobraźni widzimy czekoladę! Oczywiście płynną, z dodatkiem rozgrzewających przypraw lub likieru, zdobioną bitą śmietaną, wiórkami kokosowymi, listkami mięty bądź owocami. Taki deser rozgrzeje Was nie tylko od środka, ale także od zewnątrz, gdy pucharek, w którym się znajduje, obejmiecie dłońmi. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się naczynia wysokie, które umożliwią komfortowe picie napoju.

Czekoladowy suflet

To kolejna propozycja dla miłośników czekolady! Jeśli należycie do nich i Wy, zimą koniecznie wypróbujcie czekoladowe suflety, podawane na ciepło, przyrządzone na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek jaj oraz ubitych białek, z dodatkiem kakao, bułki tartej czy bakalii. Suflety należy spożywać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, dlatego podaje się je w ceramicznych pucharkach o pionowych ściankach. Naczynia mogą być większe, na kilka porcji, lub mniejsze, na jedną.

Pieczone jabłka

W chłodne, zimowe dni, z przyjemnością otulamy się kocem i pałaszujemy smakowite, pieczone jabłka. Przed upieczeniem warto je odpowiednio przygotować, faszerując np. owocami, orzechami czy suszoną żurawiną. Można również posiekać jabłka lub gruszki, dodać do nich odrobinę cynamonu, brązowego cukru i soku z cytryny, a następnie piec pod kruszonką. Taki deser, podobnie jak czekoladowy suflet, świetnie prezentować się będzie w ceramicznym pucharku lub na deserowym talerzyku.

Pudding z chia

Puddingi z chia nie bez przyczyny cieszą się tak dużą popularnością – są proste w przygotowaniu, efektowne i bardzo smaczne! Możecie dodać do puddingu kakao, ulubione owoce, słodkie migdały lub inny dodatek, z którym przepadacie. Od Waszych preferencji zależy również, na czym pudding zostanie przyrządzony – na mleku krowim czy roślinnym, a może na innym napoju? Puddingi z chia podawać można w wysokich pucharkach, szklankach bądź słoikach, które umożliwią komfortowe spożycie. To, jakie wybierzecie pucharki do deserów, zależy od konsystencji puddingu oraz Waszych preferencji.

Koktajl bananowy

Koktajle to znakomity deser o każdej porze roku, również zimą! My proponujemy Wam koktajl bananowy, który doskonale rozgrzewa, a jednocześnie jest pyszny i bardzo pożywny! Świetnie sprawdzi się, gdy poczujecie ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nie będziecie chcieli sięgać po kaloryczne przekąski. Koktajl bananowy przyrządzicie z bananów, mleka, miodu, brązowego cukru i cynamonu. Możecie również udekorować go wiórkami z czekolady bądź innymi dodatkami. Takie koktajle najlepiej prezentują się w wysokich pucharkach, słoikach bądź deserowych szklankach.

Nowoczesne pucharki do deserów to niezbędny element eleganckiego stołu. Jeśli jeszcze nie macie ich w swojej kuchni, czym prędzej uzupełnijcie braki – dzięki odpowiednim pucharkom, każdy zimowy deser będzie prezentował się i smakował znakomicie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak używać parasolki fotograficznej?

Parasolki to stosunkowo tanie akcesoria służące do rozpraszania światła, które można stosować bez pomocy asystenta. Do wyboru mamy parasolki transparentne, czyli takie które przepuszczają światło, wykonane z mlecznobiałej tkaniny oraz odbijające światło, które zewnętrzną część mają pokrytą tkaniną nieprzepuszczającą światła.

Uczulenie na lateksowe prezerwatywy – objawy

Lateks (inaczej guma naturalna) to tworzywo, z którym stykamy się bardzo często. Z lateksu wykonywane są lekarskie rękawiczki, ale także prezerwatywy. Okazuje się, że wiele osób jest na niego uczulonych. Warto więc wiedzieć, jakie są objawy lateksowej alergii.

Zobacz też

Czy stabilizacja obrazu jest ważna?

Zdecydowanie tak, ale tylko jeśli fotografujemy obiekty nieruchome. W przypadku obiektów poruszających się, stabilizacja na niewiele się zda. Stabilizacja pozwala wydatnie wydłużyć czas naświetlania, zmniejszając przy tym ryzyko poruszenia zdjęcia. Dzięki niej możliwe staje się robienie zdjęć z ręki przy czasie naświetlania wynoszącym 1/15 sekundy. W przypadku obiektywu bez stabilizacji, przy takim czasie naświetlania, zrobienie ostrego zdjęcia z ręki byłoby niemożliwe (przynajmniej dla mnie).

Waporyzacja maksimum korzyści „w chmurze”

Osoby, które wcześniej nie miały styczności z waporyzacją, przeważnie podchodzą do niej z pewną rezerwą. Najczęściej zastanawiają się tym,...

Bluza adidas Originals – modny, praktyczny i wygodny strój

Bawełniana bluza to doskonały wynalazek, jeżeli chodzi o garderobę. Doceniają ją zarówno Panie, jak i Panowie – szczególnie w...

Może Cię zainteresuje: