Ciasta i desery Sernik oreo z lodów waniliowych i biało-czarnych ciasteczek

Sernik oreo z lodów waniliowych i biało-czarnych ciasteczek

-

Przygotowanie deseru na specjalną okazję lub niedzielne popołudnie z kubkiem kawy w ręce i przed telewizorem, wcale nie musi być skomplikowane. Siła tkwi w prostocie. Z tego powodu powiemy Wam dziś jak przygotować przepyszny, słodziutki sernik oreo z lodów waniliowych. Absolutnie bez pieczenia. Każdy z Was poradzi sobie z wykonaniem tego ciasta. Podwińcie rękawy, wskakujcie w fartuszek i zaczynamy.

Ile potrwa przygotowania sernika oreo z lodami waniliowym

Przepis na ten deser jest niezwykle prosty i ani grama w nim skomplikowania. Każdy bez problemu poradzi sobie z wykonaniem tego ciasta. Jeśli nie macie doświadczenia w przygotowywaniu słodkości, spokojnie macie 100% gwarancji, że Wam się uda. Nie musicie nic piec, a jedynie połączyć ze sobą składniki. Przygotowanie wszystkiego zajmie Wam jakąś godzinę. Do dzieła!

ciastka

Składniki, których potrzebujecie, żeby wykonać sernik z lodów waniliowych:

  • Masło (100 gram)
  • Jajka (2 szt.)
  • Mascarpone (500 gram)
  • Serek waniliowy Danio (około 200 gram)
  • Ulubiony miód (100 mililitrów)
  • Lody waniliowe Bracia Koral – Lody jak Dawniej (są najlepsze wg Nas, możecie wziąć inne, wedle uznania) (500 gram)
  • 2 opakowania ciasteczek Oreo
  • Polewa czekoladowa (biała i czarna)

Sernik oreo na zimno z lodami waniliowymi – przygotowanie:

lody

KROK PIERWSZY

Oddziel białą masę ciasteczek oreo od herbatników i włóż je do oddzielnych naczyń. Herbatniki zmiażdż blenderem, robotem kuchennym lub wałkiem, jak Ci wygodnie. Muszą być bardzo drobne, prawie jak mąka. Dzięki temu spód ciasta będzie bardziej zwarty.

KROK DRUGI

Pokruszone ciastka oreo podpraż na mocno rozgrzanej patelni ze 100 gramami masła. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą połączy i nie będzie kawałków masła, odłóż to do ostygnięcia.

KROK TRZECI

Oddzielając białka od żółtek rozbij dwa jajka. Białka odłóż póki co do lodówki, a w oddzielnej misce ubij całego 500 gram serka Mascarpone. Kiedy to robisz, powolutku włóż do serka żółtka i cały serek waniliowy. Dodaj także oddzielone wcześniej wnętrze ciastek Oreo. Ubijaj to wszystko kilka minut i dodaj do masy miód. Wymieszaj bardzo dokładnie, żeby cała masa była słodka i połącz lodami waniliowymi Bracia Koral – Lody jak Dawniej. Kiedy masa będzie już absolutnie gładka, odłóż ją na około pół godziny na zamrażarki, w której lekko stężeje.

KROK CZWARTY

Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Ciasto wyjdzie ładne i wysokie. Wyłóż ją przezroczystą folią spożywczą i wykładaj na niej ciastka połączone z masłem. Ugnieć je równo, tak aby powstał mniej więcej podobnej grubości spód naszego sernika. Kiedy to zrobisz wsadź tortownicę do zamrażarki na chwilę, aby masło stężało. Spód już jest gotowy! Brawo!  

KROK PIĄTY

Kiedy twój spód dochodzi do siebie, wyjmij z lodówki dwa białka i ubij je na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy z serka mascarpone i lodów waniliowych. Delikatnie przemieszaj całość. Możesz do całości wkruszyć kilka ciasteczek oreo. Konsystencja sernika będzie ciekawsza, kiedy w masie serowo-lodowej coś będzie chrupało.

sernik

KROK SZÓSTY

Wyciągnij swoją tortownicę z zamrażarki i wylej na spód masę. Ciasto gotowe! Tym razem odłóż je na 4h, aby całkowicie zamarzło. Po tym czasie polej je polewą czekoladową, najlepiej białą i czarną, aby nawiązać do tematyki. Posyp ciasteczkami lub dekoracyjnie je ułóż. Najwyższy czas zaserwować deser gościom. Smacznego. Sernik oreo z lodów waniliowych wjeżdża na talerz. Na sto procent podbije nie jedno podniebienie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zdobyć akceptację teściowej?

W dniu ślubu, kiedy dwoje kochających się ludzi decyduje się na żyć ze sobą na zawsze, na dobre i na złe, czasami nie zdają sobie sprawy, że decydują się na życie jeszcze z kimś – teściami.

Blenda fotograficzna – jak używać w studio, plenerze?

Blendy to ekrany odbijające lub zmiękczające światło. Służą do doświetlania zacienionej części zdjęcia w plenerze, a i w studio mogą być bardzo przydatne.

Zobacz też

Frytki – przepisy

Frytki to nic innego jak kawałki ziemniaków usmażone w głębokim tłuszczu. Znane są na całym świecie jako dodatek do dań obiadowych, hamburgerów, ryb czy samodzielna przekąska. W Holandii i Belgii niezwykle popularne jest spożywanie frytek z majonezem, można je kupić w wielu punktach, specjalizujących się wyłącznie w serwowaniu tego kalorycznego przysmaku.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: