Drinki

Gin z tonikiem – przepis

Gin z tonikiem. Drink, który rządzi imprezami. Aby go zrobić, potrzeba ginu, toniku i limonki. Proporcje są różne i żadna z nich nie jest ortodoksyjna i pewna. Wszystko zależne jest od szkoły i stylu barmaństwa oraz od smaku pijącego.

Drinki z Baileys – przepisy

Baileys to słynny irlandzki likier, który powstaje z połączenia whisky ze śmietanką i doprawienia ich wanilią i kakao. Baileys powstał w 1974 roku i od tamtej pory jest najlepszym likierem Irish Cream. Jest wykorzystywany w setkach drinków. Dla ciekawości, na jednej ze stron internetowych znajduje się ponad 700 przepisów na drinki z Baileysem.

Drinki z wermutem – przepisy

Wermut jest przyprawionym ziołami winem. Nazwę zawdzięcza piołunowi, który historycznie był podstawową przyprawą wermutu. Teraz wermut jest doprawiany piołunem, szałwią, gałką muszkatołową i wieloma innymi przyprawami. Wermuty dzielą się na słodkie, wytrawne i gorzkie, w zależności od zawartości cukru. Ze względu na kolor – na białe i czerwone.

Grzaniec galicyjski – przepis

W rozpoczynającym się sezonie jesienno-zimowym nic nie smakuje tak jak grzaniec z wina lub piwa. Bardzo łatwo jest zrobić pyszny grzaniec w domu i nie musieć wychodzić w zimne wieczory do pubów czy restauracji. Potrzebujemy tylko kilku przypraw.

Drinki z absyntem – przepisy

Absynt jest alkoholem kultowym. To specyficzna piołunówka, która może zawierać od 45% do 72% alkoholu. To bardzo dużo. Absynt został wynaleziony we Francji, pod koniec XVIII w. Ogromną popularność zyskał w epoce fin de siecle i cieszy się nią po dziś dzień. Oczywiście absynty są różne. Różnią się między innymi ze względu na pochodzenie. Polakom najbardziej znany jest absynt czeski.

Drinki z Campari – przepisy

Campari to włoski alkohol, bardzo gorzki, pomarańczowy, o pieprzowym, nieco ziołowym posmaku. Produkowany jest w Mediolanie. Jego historia sięga 1860 roku, a w obecnej formie, włączając kształt butelki, jest produkowany od roku 1932.

Herbata po góralsku – przepis

Zimową porą najlepsza herbata to herbata po góralsku. Kto jak kto, ale górale najlepiej wiedzą, co i kiedy pić, by być zdrowym i długowiecznym. Herbata po góralsku charakteryzuje się tym, że: zdecydowanie pije się ją zimową porą, zdecydowanie jest dla dorosłych i zdecydowanie nie powinno się wypijać jej za dużo, bo może się to skończyć zgoła nieherbacianie.

Manhattan – przepis

Manhattan jest jednym z najłatwiejszych, ale i najświetniejszych drinków znanych barmanom. Skład drinka jest banalnie prosty.

Latest news

Kidfix, czyli bezpieczna i komfortowa podróż z maluchem na pokładzie

Chcesz wybrać się ze swoim maluchem na wycieczkę? Podróż z dzieckiem (niezależnie, czy chodzi o kilkumiesięcznego malucha, czy kilkulatka)...
- Advertisement -

Pudełka ozdobne – czy tylko do prezentów?

Urodziny, imieniny, święta, jubileusze – okazji na obdarowanie bliskich oryginalnym prezentem jest wiele. Jednak należy pamiętać, że nawet najpiękniejszy...

Pistolety Nerf – świetna zabawa dla aktywnych dzieciaków!

Dzieci uwielbiają ruch i aktywną zabawę, a jeśli spędzają większość swojego czasu przed telewizorem czy ekranem komputera, ich rodzice...

Must read

Kidfix, czyli bezpieczna i komfortowa podróż z maluchem na pokładzie

Chcesz wybrać się ze swoim maluchem na wycieczkę? Podróż...

Pudełka ozdobne – czy tylko do prezentów?

Urodziny, imieniny, święta, jubileusze – okazji na obdarowanie bliskich...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Strogonow – przepis

Nazwa tej pysznej potrawy pochodzi od hrabiego Stroganowa, który podczas często urządzanych przez siebie uroczystych obiadów podawał najczęściej właśnie polędwicę z pieczarkami jako danie główne. Te składniki są podstawą strogonowa, nazywanego także boeuf strogonow.

Czym się kierować przy wyborze zagranicznego kursu językowego?

Kursy zagraniczne cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, wybierając właśnie taki rodzaj kursu zyskujemy sposobność na połączenie przyjemnego z pożytecznym. Po formalnych zajęciach w szkole (lekcje prowadzone przez native speakerów) przychodzi czas na całe mnóstwo przyjemności – poznawanie nowych ludzi, zwiedzanie muzeów czy galerii, robienie zakupów czy zabawę w klubie.

Obiektyw długoogniskowy – zastosowanie

Obiektyw długoogniskowy, zwany także lunetą ze względu na swoją konstrukcję, umożliwia wykonywanie zbliżeń. Może on być stało- lub zmiennoogniskowy, a jego ogniskowa może oscylować w przedziale od 200 mm do 500 mm lub nawet 600 mm. Oczywiście, 500 mm lub 600 mm to bardzo zaawansowane optycznie konstrukcje, które są bardzo kosztowne (ok. 30 000 zł.) i wykorzystuje się je głównie w fotografii sportowej, chociaż można za ich pomocą fotografować także ptaki, dzikie zwierzęta i samoloty.