Drinki

Gin z tonikiem – przepis

Gin z tonikiem. Drink, który rządzi imprezami. Aby go zrobić, potrzeba ginu, toniku i limonki. Proporcje są różne i żadna z nich nie jest ortodoksyjna i pewna. Wszystko zależne jest od szkoły i stylu barmaństwa oraz od smaku pijącego.

Drinki z Baileys – przepisy

Baileys to słynny irlandzki likier, który powstaje z połączenia whisky ze śmietanką i doprawienia ich wanilią i kakao. Baileys powstał w 1974 roku i od tamtej pory jest najlepszym likierem Irish Cream. Jest wykorzystywany w setkach drinków. Dla ciekawości, na jednej ze stron internetowych znajduje się ponad 700 przepisów na drinki z Baileysem.

Drinki z wermutem – przepisy

Wermut jest przyprawionym ziołami winem. Nazwę zawdzięcza piołunowi, który historycznie był podstawową przyprawą wermutu. Teraz wermut jest doprawiany piołunem, szałwią, gałką muszkatołową i wieloma innymi przyprawami. Wermuty dzielą się na słodkie, wytrawne i gorzkie, w zależności od zawartości cukru. Ze względu na kolor – na białe i czerwone.

Grzaniec galicyjski – przepis

W rozpoczynającym się sezonie jesienno-zimowym nic nie smakuje tak jak grzaniec z wina lub piwa. Bardzo łatwo jest zrobić pyszny grzaniec w domu i nie musieć wychodzić w zimne wieczory do pubów czy restauracji. Potrzebujemy tylko kilku przypraw.

Drinki z absyntem – przepisy

Absynt jest alkoholem kultowym. To specyficzna piołunówka, która może zawierać od 45% do 72% alkoholu. To bardzo dużo. Absynt został wynaleziony we Francji, pod koniec XVIII w. Ogromną popularność zyskał w epoce fin de siecle i cieszy się nią po dziś dzień. Oczywiście absynty są różne. Różnią się między innymi ze względu na pochodzenie. Polakom najbardziej znany jest absynt czeski.

Drinki z Campari – przepisy

Campari to włoski alkohol, bardzo gorzki, pomarańczowy, o pieprzowym, nieco ziołowym posmaku. Produkowany jest w Mediolanie. Jego historia sięga 1860 roku, a w obecnej formie, włączając kształt butelki, jest produkowany od roku 1932.

Herbata po góralsku – przepis

Zimową porą najlepsza herbata to herbata po góralsku. Kto jak kto, ale górale najlepiej wiedzą, co i kiedy pić, by być zdrowym i długowiecznym. Herbata po góralsku charakteryzuje się tym, że: zdecydowanie pije się ją zimową porą, zdecydowanie jest dla dorosłych i zdecydowanie nie powinno się wypijać jej za dużo, bo może się to skończyć zgoła nieherbacianie.

Manhattan – przepis

Manhattan jest jednym z najłatwiejszych, ale i najświetniejszych drinków znanych barmanom. Skład drinka jest banalnie prosty.

Latest news

Portfel modnej kobiety – jak wybrać idealny model?

Kobiety dużo czasu poświęcają wyborowi torebki, zapominając czasami przy tym o znalezieniu równie modnego i niebanalnego portfela. Czas najwyższy...
- Advertisement -

Jaki olejek konopny wybrać?

Olejek pochodzący z nasion konopi uprawnej to w ostatnich czasach bardzo popularny oraz co najważniejsze niezwykle skuteczny środek na...

Wzrost wynagrodzeń w Polsce: fakt czy mit?

Wynagrodzenia w Polsce podobno cały czas rosną, a średnia pensja Polaków zbliża się do europejskiej czołówki. Sprawdziliśmy, jak na...

Must read

Portfel modnej kobiety – jak wybrać idealny model?

Kobiety dużo czasu poświęcają wyborowi torebki, zapominając czasami przy...

Jaki olejek konopny wybrać?

Olejek pochodzący z nasion konopi uprawnej to w ostatnich...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Rejestracja firmy za granicą

Jeszcze do niedawna praca podejmowana przez Polaka poza granicami kraju kojarzyła się właściwie wyłącznie z tzw. „pracą na czarno”. Jednakże w ostatnich latach obserwowana jest zgoła odmienna tendencja, polegająca na podejmowaniu legalnej pracy, co więcej – pracy wykonywanej we własnej firmie, na zasadach samozatrudnienia. Jak założyć i zarejestrować firmę w Unii Europejskiej i poza jej granicami?

Jak złożyć serwetkę w strelicję?

Strelicja to piękna, duża roślina ozdobna o grzbiecistym i strzelistym kwiatostanie. Ułożenie serwetki na jej podobieństwo będzie bardzo efektywnym i oryginalnym ozdobieniem stołu. Wbrew pozorom złożenie serwetki w strelicję, mimo iż wygląda kunsztownie - nie jest czasochłonne.

Fasolka po bretońsku – przepis

Fasolka po bretońsku jest prostym, sycącym daniem jednogarnkowym, którego przyrządzenie trzeba rozłożyć na dwa dni, z powodu namoczenia białych ziaren fasoli na 12 godzin przed ugotowaniem.