Drinki

Gin z tonikiem – przepis

Gin z tonikiem. Drink, który rządzi imprezami. Aby go zrobić, potrzeba ginu, toniku i limonki. Proporcje są różne i żadna z nich nie jest ortodoksyjna i pewna. Wszystko zależne jest od szkoły i stylu barmaństwa oraz od smaku pijącego.

Drinki z Baileys – przepisy

Baileys to słynny irlandzki likier, który powstaje z połączenia whisky ze śmietanką i doprawienia ich wanilią i kakao. Baileys powstał w 1974 roku i od tamtej pory jest najlepszym likierem Irish Cream. Jest wykorzystywany w setkach drinków. Dla ciekawości, na jednej ze stron internetowych znajduje się ponad 700 przepisów na drinki z Baileysem.

Drinki z wermutem – przepisy

Wermut jest przyprawionym ziołami winem. Nazwę zawdzięcza piołunowi, który historycznie był podstawową przyprawą wermutu. Teraz wermut jest doprawiany piołunem, szałwią, gałką muszkatołową i wieloma innymi przyprawami. Wermuty dzielą się na słodkie, wytrawne i gorzkie, w zależności od zawartości cukru. Ze względu na kolor – na białe i czerwone.

Grzaniec galicyjski – przepis

W rozpoczynającym się sezonie jesienno-zimowym nic nie smakuje tak jak grzaniec z wina lub piwa. Bardzo łatwo jest zrobić pyszny grzaniec w domu i nie musieć wychodzić w zimne wieczory do pubów czy restauracji. Potrzebujemy tylko kilku przypraw.

Drinki z absyntem – przepisy

Absynt jest alkoholem kultowym. To specyficzna piołunówka, która może zawierać od 45% do 72% alkoholu. To bardzo dużo. Absynt został wynaleziony we Francji, pod koniec XVIII w. Ogromną popularność zyskał w epoce fin de siecle i cieszy się nią po dziś dzień. Oczywiście absynty są różne. Różnią się między innymi ze względu na pochodzenie. Polakom najbardziej znany jest absynt czeski.

Drinki z Campari – przepisy

Campari to włoski alkohol, bardzo gorzki, pomarańczowy, o pieprzowym, nieco ziołowym posmaku. Produkowany jest w Mediolanie. Jego historia sięga 1860 roku, a w obecnej formie, włączając kształt butelki, jest produkowany od roku 1932.

Herbata po góralsku – przepis

Zimową porą najlepsza herbata to herbata po góralsku. Kto jak kto, ale górale najlepiej wiedzą, co i kiedy pić, by być zdrowym i długowiecznym. Herbata po góralsku charakteryzuje się tym, że: zdecydowanie pije się ją zimową porą, zdecydowanie jest dla dorosłych i zdecydowanie nie powinno się wypijać jej za dużo, bo może się to skończyć zgoła nieherbacianie.

Manhattan – przepis

Manhattan jest jednym z najłatwiejszych, ale i najświetniejszych drinków znanych barmanom. Skład drinka jest banalnie prosty.

Latest news

Domowe wnętrze z dywanami naturalnymi

Żeby w domu można było poczuć się dobrze, potrzebna jest odpowiednia aranżacja, w której wszystkie elementy są do siebie...
- Advertisement -

Jak zrobić masę żelową?

Jeżeli marzą ci się figurki, których kształt zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, to idealnym rozwiązaniem będą płyny żelowe...

Higieniczna czystość w zgodzie ze środowiskiem

Dbanie o czystość łazienek i toalet w miejscach publicznych to bardzo ważna część utrzymywania pomieszczeń wspólnych w czystości. Odpowiednie...

Must read

Domowe wnętrze z dywanami naturalnymi

Żeby w domu można było poczuć się dobrze, potrzebna...

Jak zrobić masę żelową?

Jeżeli marzą ci się figurki, których kształt zależy tylko...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak nakładać korektor na twarz?

Korektor to dla niektórych zbędny, dla innych nierozłączny element makijażu. Korektor służy do tuszowania wszelkich niedoskonałości, może również pomóc nam modelować twarz.

Jak zorganizować imprezę w stylu arabskim?

Lubisz cekiny i zmysłowe kołysanie biodrami? Interesują Cię zwyczaje i tradycje obcych i odległych kultur? Impreza w stylu arabskim z pewnością urozmaici sobotni wypad z orientalnym brzmieniem, które także może wprowadzić Cię w wyzwalający energię trans.

Samosa – przepis

Samosa jest kolejnym udanym wynalazkiem kuchni indyjskiej, która kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Samosy są to malutkie pierożki z kruchego ciasta, które mogą zawierać różnego rodzaju nadzienia.