Prostym, a efektownym drinkiem jest Pocałunek Wampira. W kolejności likier malinowy, wódka, szampan, wlej trunki w równej proporcji do kieliszka przeznaczonego do picia martini. Brzegi kieliszka udekoruj paskiem czerwonej pomarańczy, przyczep sztuczne kły. Zanurzony we krwi pocałunek czeka!
Jedną z propozycji jest owocowy poncz. Do jego przyrządzenia
1,5l piwa imbirowego, 1,5 szklanki soku z granatu, 1/4 szklanki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru.
Uwaga!
Zmieszaj szklankę cukru z połową szklanki wody i połową szklanki syropu kukurydzianego. Całość gotuj do temperatury 150 st. Celsjusza. Gorącą mieszaniną ozdób brzegi kieliszków. Uważaj żeby mikstura nie była zbyt gorąca, bo wtedy kieliszki mogą popękać. Postaw kieliszki, niech ociekną krwią!
Na wstępie piwo i sok z granatu schłodź w lodówce. Następnie zmieszaj sok z cytryny z cukrem do momentu, aż sok wchłonie się całkowicie. Zmieszaj wszystkie składniki i wlej do duże dzbana z chochelką. Ukoronowaniem dzieła jest lodowa łapa. Nic prostszego! Nalej wody do gumowej rękawicy, następnie ją zawiąż i wstaw do zamrażalnika, kiedy woda zamarznie delikatnie ściągnij z lodu rękawiczkę, najlepiej rozetnij ją – nie uszkodź przy tym lodu. Lodowa ozdoba chłodząca gotowa!
Ci, którzy wolą mocniejsze doznania powinni wybrać Gały Gorzały. Przy pomocy cienkiego nożyka obierz z czerwonej skórki 14 rzodkiewek. Gdzieniegdzie pozostaw delikatne, żylaście wyglądające paseczki. Następnie w każdej rzodkiewce zrób otwór, do którego wetkniesz połowę zielonej, faszerowanej oliwki. „Oczy” włóż po 4 do plastykowych kubeczków, zalej wodą i odstaw do zamrażalnika. Następnie zmieszaj pół litra wódki lub ginu z 30 ml wermutu i ze zmiksowanym lodem. Zalej „gały”. Smacznego!
Krwawy Mózg, choć pieści podniebienie nie przyciąga wzroku. Nic dziwnego. Pijąc go możesz się czuć jakbyś smakował czyjegoś mózgu. Połowę kieliszka zalewamy likierem brzoskwiniowym, a połowę Irish Cream. Następnie do shota dolewamy kroplę grenadyny, wlewaną po wierzchu odwróconej i jednocześnie ciepłej łyżeczki. Ociekające krwią mózgi czekają na spożycie!
Jeśli jesteś smakoszem Martini wypróbuj go w czarnej odsłonie. 30 ml czarnej wódki zmieszaj z 60 ml soku wiśniowego. Trunek zmieszaj w shakerze, dodając lodu. Całość wlej do kieliszka. Na szpikulce do drinków nabij maliny i zamocz w drinku. Mniam, mniam. Dodatkowo możesz udekorować krwiście i soczyście brzegi kieliszka.
Czy znacie inne przepisy na drinki Halloweenowe? Dajcie znać w komentrzu.