Prostym, a efektownym drinkiem jest Pocałunek Wampira. W kolejności likier malinowy, wódka, szampan, wlej trunki w równej proporcji do kieliszka przeznaczonego do picia martini. Brzegi kieliszka udekoruj paskiem czerwonej pomarańczy, przyczep sztuczne kły. Zanurzony we krwi pocałunek czeka!

Jedną z propozycji jest owocowy poncz. Do jego przyrządzenia

1,5l piwa imbirowego, 1,5 szklanki soku z granatu, 1/4 szklanki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru.

Uwaga!

Zmieszaj szklankę cukru z połową szklanki wody i połową szklanki syropu kukurydzianego. Całość gotuj do temperatury 150 st. Celsjusza. Gorącą mieszaniną ozdób brzegi kieliszków. Uważaj żeby mikstura nie była zbyt gorąca, bo wtedy kieliszki mogą popękać. Postaw kieliszki, niech ociekną krwią!

Na wstępie piwo i sok z granatu schłodź w lodówce. Następnie zmieszaj sok z cytryny z cukrem do momentu, aż sok wchłonie się całkowicie. Zmieszaj wszystkie składniki i wlej do duże dzbana z chochelką. Ukoronowaniem dzieła jest lodowa łapa. Nic prostszego! Nalej wody do gumowej rękawicy, następnie ją zawiąż i wstaw do zamrażalnika, kiedy woda zamarznie delikatnie ściągnij z lodu rękawiczkę, najlepiej rozetnij ją – nie uszkodź przy tym lodu. Lodowa ozdoba chłodząca gotowa!

drinki na HalloweenFot. sxc.hu

Ci, którzy wolą mocniejsze doznania powinni wybrać Gały Gorzały. Przy pomocy cienkiego nożyka obierz z czerwonej skórki 14 rzodkiewek. Gdzieniegdzie pozostaw delikatne, żylaście wyglądające paseczki. Następnie w każdej rzodkiewce zrób otwór, do którego wetkniesz połowę zielonej, faszerowanej oliwki. „Oczy” włóż po 4 do plastykowych kubeczków, zalej wodą i odstaw do zamrażalnika. Następnie zmieszaj pół litra wódki lub ginu z 30 ml wermutu i ze zmiksowanym lodem. Zalej „gały”. Smacznego!

Krwawy Mózg, choć pieści podniebienie nie przyciąga wzroku. Nic dziwnego. Pijąc go możesz się czuć jakbyś smakował czyjegoś mózgu. Połowę kieliszka zalewamy likierem brzoskwiniowym, a połowę Irish Cream. Następnie do shota dolewamy kroplę grenadyny, wlewaną po wierzchu odwróconej i jednocześnie ciepłej łyżeczki. Ociekające krwią mózgi czekają na spożycie!

Jeśli jesteś smakoszem Martini wypróbuj go w czarnej odsłonie. 30 ml czarnej wódki zmieszaj z 60 ml soku wiśniowego. Trunek zmieszaj w shakerze, dodając lodu. Całość wlej do kieliszka. Na szpikulce do drinków nabij maliny i zamocz w drinku. Mniam, mniam. Dodatkowo możesz udekorować krwiście i soczyście brzegi kieliszka.

Czy znacie inne przepisy na drinki Halloweenowe? Dajcie znać w komentrzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak aktywować darmowy Internet w telefonie?
Następny artykułJak zorganizować chrzest morski dla dzieci?

Joanna Nieć – kulturoznawca i menager kultury. Dziennikarskie kroki stawiała w kilku redakcjach. Zaczynała w miesięczniku studenckim, potem weszła z piórem do krakowskiej prasy. Współpracowała także z lokalną telewizją internetową. Opisywała, relacjonowała, komentowała. Zawsze stawia na rzetelność komunikatu i jednoczesne przekazanie go z polotem. Laszka sądecka od kilku lat związana z Krakowem.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Dotychczasowa edukacyjna i zawodowa ścieżka pokazała mi, że pisanie sprawia mi największą frajdę. Pisałam o krakowskich wydarzeniach codziennych, mam na swoim koncie kilka felietonów i wywiadów. Najbardziej cieszyło mnie pisanie o kulturalnych imprezach w Krakowie.

Podpatrywanie studenckiego życia i uczestniczenie w nim pozwoliło mi wychwycić kilka smaczków z imprezowego życia studenta. Każdą obserwację pointowałam w głowie odpowiednimi wnioskami i rozwiązaniami, czego wyrazem są moje porady na Spec.pl. Okazało się, że imprezowanie ma swoje zagwozdki, na które trzeba znaleźć patent.

W swoich poradach staram się podpowiedzieć, jak w danej sytuacji należy się zachować – żeby zabłysnąć, lub się nie zachowywać – żeby nie zbłaźnić się. Podaję na tacy propozycje imprezowego menu oraz sposoby zorganizowania domówki czy parapetówki. Sprawy z pozoru proste. Z pozoru, bo zazwyczaj okazuje się, że rzeczy proste są najbardziej skomplikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here