Wermut można pić sam, na lodzie, podawany w szkle typu old fashioned.
W drinkach wermut dobrze komponuje się z ginem, wódką, brandy, koniakiem. Taką najprostszą kompozycją jest połączenie wermutu, najlepiej białego i wytrawnego, z ginem w proporcji 0,5:2. Powstały drink będzie bardzo wytrawny, należy podawać go na trzech kostkach lodu w old fashioned. Można złagodzić jego smak, dodając wody. Wersja z wodą ma nieco inne proporcje. Wermut w stosunku do ginu stanowi 0,5:1,5, a wody należy wtedy dodać 1 jednostkę.
Drugim banalnym zestawem jest wermut biały, wytrawny z wódką w proporcji 1:2. Podawać należy go tak samo jak wermut z ginem. Obydwa drinki, co ciekawe, nazywają się „martini”. Wermut z ginem nazywany jest „najbardziej wytrawnym martini świata”, natomiast wermut z wódką – Vodka Martini (Very dry).
Drink zwany The Perfect Vodka Martini (Idealna Vodka Martini) składa się z konkretnej rosyjskiej wódki, wermutu – oczywiście białego, wytrawnego – i oliwek. Proporcje alkoholu do drinka pozostają bez zmian, jest to 1:2 wermutu do wódki, ale do tego dodajemy 3 oliwki. Uwaga – niech będą one nieodciśnięte z zalewy, najlepiej, aby trochę zalewy dostało się do drinka. Podawać można w old fashioned lub w kieliszku koktajlowym, bez lodu.
Drinki ze słodkim wermutem nie są popularne. Jednym z takich drinków jest Mumbai Bombshell.
Składa się z:
– 20 ml brandy,
– 20 ml słodkiego wermutu,
– 20 ml Malibu,
– 20 ml koniaku.
Składniki wlewamy do kieliszka koktajlowego albo koniakówki. Najlepiej podawać bez lodu.
Czy znacie inne przepisy na drinki z wermutem? Podajcie je w komentarzu.