– 40 ml likieru miętowego,
– 40 ml śmietanki,
– 40 ml likieru czekoladowego.
Składniki należy wlać do wypełnionego lodem shakera i mocno wymieszać. Następnie przez sitko należy przelać je do kieliszka koktajlowego, bo w takim właśnie podajemy Konika Polnego. Najbardziej adekwatną ozdobą dla tego drinka jest listek mięty, posypka czekoladowa lub zielona kandyzowana wisienka. Czasami można spotkać wersję z bitą śmietaną.
Grasshopper jest znanym drinkiem i doczekał się kilku wariacji. Najpopularniejszą jest Latający Konik Polny, Flying Grasshopper. Aby konik zaczął latać, należy śmietankę z bazowego składu zamienić na wódkę. Drink jest mocniejszy, mniej piankowy, bardziej wyrazisty w smaku.
Innym dzieckiem Konika Polnego jest wersja z lodami. Do jej przygotowania potrzebujemy blendera, do którego musimy wlać likiery, a następnie dodać do nich gałkę lodów śmietankowych zamiast śmietanki. Ta wersja przypomina nieco shake’a. Podajemy ją w większej szklance, np. w old fashioned.
Zamiast likieru czekoladowego do Grasshoppera możemy dodać 40 ml brandy. W tej wersji dobrze jest wymienić miętowy likier, normalnie zielony, na biały miętowy likier. Składniki shakerujemy, ale inaczej niż w standardzie – podajemy w szkle typu old fashioned. Wersja z brandy nazywana jest Coffee Grasshopper.
Istnieje jeszcze jedna wersja dla kawoszy – Dirty Grasshopper. W tej opcji należy zmieszać mleko, likier miętowy i likier kawowy. Ta wersja jest już jednak dosyć odległa od bazowego drinka.
Czy znacie inny przepis na tego drinka? Dajcie znać w komentarzu.