Ciasta i desery Jak zrobić rogaliki z dżemem? Przepis

Jak zrobić rogaliki z dżemem? Przepis

-

Dla każdej pani domu domowej roboty rogaliki stanowią prawdziwe wyzwanie oraz okazję do zaprezentowania swoich możliwości. Poniżej przestawiam przepis na smaczne i słodkie rogaliki z najprostszym i klasycznym nadzieniem – dżemem.

Do wykonania ciasta na rogaliki:

250 g kwaśnej śmietany, 18%, kostka masła lub margaryny o wadze 200 g, 6 dag drożdży, 1 duże jajko, szczypta soli, około 4 szklanek mąki Jako nadzienie należy przygotować dżem, marmoladę lub konfiturę, zaś do wykończenia i dekoracji potrzebne będzie 1 małe jajko i trochę cukru.

Ponieważ jest to przepis na drożdżowe rogaliki w pierwszej kolejności należy przygotować drożdżowy rozczyn. W tym celu w dużej misce należy połączyć pokruszone drożdże, roztopione i wystudzone masło (lub margarynę), śmietanę oraz sól i jajko. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać dodawać po trochu mąki, uważając, aby nie wytworzyły się grudki. Powstałe z połączenia wszystkich składników ciasto należy wyrabiać tak długo, aż w rezultacie uzyskamy gładką masę o jednolitej konsystencji. Najdziwniejszą cechą tego przepisu jest konieczność odstawienia tak przygotowanego rozczyny drożdżowego do lodówki zamiast, jak to ma zwykle miejsce w przypadku drożdży, w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno znajdować się w lodówce około godziny, aby wyrosło. Godzina jest czasem orientacyjnym. W przybliżeniu, po tym czasie, ciasto powinno być wyrośnięte i nadawać się do dalszej pracy. Kiedy już takie będzie, należy podzielić je na dwie równe części, które kolejno będziemy wałkować. Ciasto należy ułożyć na stolnicy podsypanej bardzo małą ilością mąki i niezbyt cienko rozwałkować tworząc okrąg. Tak powstały placuszek należy pociąć, tak jak pizze, na niezbyt duże trójkąciki. Na środku każdego z nich układać po łyżeczce dżemu, marmolady lub konfitury i zawijać w rogaliki dowolnie je kształtując. Wielkość i kształt rogalików zależy wyłącznie od naszego gustu. Jednak najładniej i najapetyczniej prezentują się średniej wielkości, zgrabne rogaliki.

Każdy zwinięty już rogalik należy smarować z wierzchu specjalnym pędzlem kuchennym lub zwykłą łyżeczką maczaną w rozmieszanym jajku, posypywać z wierzchu niezbyt dużą  ilością cukru i układać na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym pergaminem. Tak przygotowane rogaliki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do momentu uzyskania przez nie złoto-brązowego koloru.

Czy lubicie domowe rogaliki? Z czym smakują Wam najlepiej? Podzielcie się swoją opinią!

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Bez czarny – sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Bez czarny nazywamy inaczej bzem lekarskim lub też bzowiną czarną. Należy do rodziny przewiertniowatych. Bez rośnie w formie wysokiego krzewu lub też łukowato wygiętego drzewka. Roślina ta najpiękniej i najbardziej uroczo wygląda podczas okresu kwitnienia. Pośród ciemnozielonych liści, zawsze pod koniec czerwca, pojawiają się kremowe baldachy kwiatów. A już pod koniec sierpnia i we wrześniu zbierać możemy błyszczące i bardzo zdrowe, czarne owoce.

Jak przekonać dziecko do przedszkola?

Każdy z nas ma lepszy i gorszy dzień. Zależy to od pogody, naszego nastawienia lub po prostu od tego, że było mało snu. Każdy – to znaczy, że dzieci również. Im też może zdarzyć się poranny zły humor, niechęć przed poniedziałkiem po weekendzie czy tęsknota za leniuchowaniem.

Zobacz też

Śliwki w czekoladzie – przepis

Śliwki w czekoladzie to jedna z najpyszniejszych słodkich przekąsek. Do ich zrobienia potrzebna jest tylko dobra czekolada i suszone śliwki. Dobrze jest, kiedy owoce nie są za suche, bo naturalna kwaskowa wilgoć pochodząca ze śliwki świetnie komponuje się z czekoladową słodyczą.

Zmywarki na sferis.pl – sprzęt wysokiej jakości dla każdego

Zmywarki to coraz chętniej kupowane urządzenia w Polsce. Każdy, kto planuje kupić zmywarkę, powinien sobie odpowiedzieć na kilka istotnych...

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Może Cię zainteresuje: