Dla każdej pani domu domowej roboty rogaliki stanowią prawdziwe wyzwanie oraz okazję do zaprezentowania swoich możliwości. Poniżej przestawiam przepis na smaczne i słodkie rogaliki z najprostszym i klasycznym nadzieniem – dżemem.
Do wykonania ciasta na rogaliki:
18%, kostka masła lub margaryny o wadze 200 g,
6 dag drożdży,
1 duże jajko,
szczypta soli,
około 4 szklanek mąki
Jako nadzienie należy przygotować dżem, marmoladę lub konfiturę, zaś do wykończenia i dekoracji potrzebne będzie 1 małe jajko i trochę cukru.
Ponieważ jest to przepis na drożdżowe rogaliki w pierwszej kolejności należy przygotować drożdżowy rozczyn. W tym celu w dużej misce należy połączyć pokruszone drożdże, roztopione i wystudzone masło (lub margarynę), śmietanę oraz sól i jajko. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać dodawać po trochu mąki, uważając, aby nie wytworzyły się grudki. Powstałe z połączenia wszystkich składników ciasto należy wyrabiać tak długo, aż w rezultacie uzyskamy gładką masę o jednolitej konsystencji. Najdziwniejszą cechą tego przepisu jest konieczność odstawienia tak przygotowanego rozczyny drożdżowego do lodówki zamiast, jak to ma zwykle miejsce w przypadku drożdży, w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno znajdować się w lodówce około godziny, aby wyrosło. Godzina jest czasem orientacyjnym. W przybliżeniu, po tym czasie, ciasto powinno być wyrośnięte i nadawać się do dalszej pracy. Kiedy już takie będzie, należy podzielić je na dwie równe części, które kolejno będziemy wałkować. Ciasto należy ułożyć na stolnicy podsypanej bardzo małą ilością mąki i niezbyt cienko rozwałkować tworząc okrąg. Tak powstały placuszek należy pociąć, tak jak pizze, na niezbyt duże trójkąciki. Na środku każdego z nich układać po łyżeczce dżemu, marmolady lub konfitury i zawijać w rogaliki dowolnie je kształtując. Wielkość i kształt rogalików zależy wyłącznie od naszego gustu. Jednak najładniej i najapetyczniej prezentują się średniej wielkości, zgrabne rogaliki.
Każdy zwinięty już rogalik należy smarować z wierzchu specjalnym pędzlem kuchennym lub zwykłą łyżeczką maczaną w rozmieszanym jajku, posypywać z wierzchu niezbyt dużą ilością cukru i układać na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym pergaminem. Tak przygotowane rogaliki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do momentu uzyskania przez nie złoto-brązowego koloru.
Czy lubicie domowe rogaliki? Z czym smakują Wam najlepiej? Podzielcie się swoją opinią!