Najczęściej nadziewa się je różaną konfiturą, owocami, dżemem, ale coraz częściej można również kupić pączki nadziewane budyniem, słodkim twarożkiem czy likierem. Zdobione są one bardzo często lukrem, posypywane cukrem pudrem, polewane roztopioną czekoladą, posypywane wiórkami kokosowymi lub dekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową.

Przygotowanie tradycyjnych domowych i pysznych pączków to w dużej mierze umiejętność wyrobienia dobrze rosnącego ciasta drożdżowego. Dla niektórych nie jest to zbyt łatwe, szczególnie dla początkujących, którzy nie wiedzą, że drożdże nie lubią zmian temperatury, a co więcej doskonale rosną jedynie w cieple. Ale potknięcia zdarzają się także najlepszym, wystarczy chwilowy przeciąg w czasie wyrabiania ciasta lub formowania pączków, aby ciasto opadło i już nie wyrosło.

3 szklanki mąki pszennej, 5 dkg świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 1 szklanki cukru, 1 saszetka cukru waniliowego, 1 kostki masła, 6 żółtek, 2 łyżki spirytusu oraz nadzienie i dekoracja na wierzch w zależności od gustu

Mleko należy zagotować. Wrzątkiem zalać 1 łyżkę maki, najlepiej w dużej misce, w której będzie rosło ciasto, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Do letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętość. Powinno to zająć około 15-20 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Masło rozpuścić w osobnym rondelku i lekko ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej masę z żółtek, spirytus oraz wyrośnięty odczyn drożdżowy. Należy cały czas pilnować, aby ciasto pozostawało w cieple, także w trakcie jego wyrabiania.

Ze wszystkich składników należy wyrobić ciasto, dodać do niego roztopione i wystudzone masło i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i będzie elastyczne. Ponownie należy odstawić je do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie należy formować z niego małe bułeczki, faszerować je konfiturą lub innym, wybranym nadzieniem i kłaść je w pewnej odległości na posypanej mąką deseczce, aby nie przykleiły się do niej, ani do siebie. Tak uformowane bułeczki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na dodatkowe 10 minut i w tym czasie rozgrzać olej w głębokim garnku. Po 10 minutach pączki wkładać po kilka sztuk na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć pod przykryciem na złoty kolor. Dekorację wykonywać na nich najlepiej kiedy już nieco przestygną, aby się nie roztopiła i nie rozlała.

Jakie jest Wasze ulubione nadzienie do pączków? Czekamy na Wasze komentarze!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPomysł na prezent na walentynki dla dziewczyny
Następny artykułJak zrobić rogaliki z dżemem? Przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here