Warto je jadać, gdyż są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Zawierają naturalne związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk i kwasy owocowe; są także bogate w błonnik i przeciwutleniacze.
Do przygotowania mlecznego puddingu ryżowego będziesz potrzebować poniższych składników.
1 szklanka jagód
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 mały jogurt naturalny lub 100 g śmietany jogurtowej
kilka łyżek wody
Fot. Kasia Wyka
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlać na dno cieniutką warstewkę wody – tak, by całe dno było przykryte. Zapewni to równomierne nagrzanie się dna i zapobiegnie przypalaniu.
Do garnka wsypać ryż (niepłukany!) i zalać mlekiem. Gotować na wolniutkim ogniu, hojnie mieszając – będzie lekko przywierał, ale jeśli temperatura nie będzie za wysoka, a łyżka dotrze do dna, nie powinien się przypalić. Gdy ryż jest już prawie gotowy dodać cukier. Jeśli pudding jest już gęsty, a ryż nadal twardawy, można podlać go, jak risotto, połową szklanki wody.
Jagody opłukać i wymieszać z jogurtem. Dosładzać nie trzeba, ryż jest słodki. Podawać jak na zdjęciu. Albo w szklanych pucharkach układać warstwami ryż i jagody ze śmietaną.
Jakie są Wasze ulubione sposoby na pudding?