Potrawy Kasza jaglana na zielono – przepis

Kasza jaglana na zielono – przepis

-

Proponuję zjeść kaszę jaglaną w nieco nietypowym wydaniu – wzbogacona szpinakiem prezentuje się ładnie i jest bardzo smaczna.

Składniki (1 porcja): 1/2 filiżanki kaszy jaglanej 4 brykiety szpinaku łyżka oliwy/oleju 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku parmezan do posypania

Zielona jaglanka
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnuszka z grubym dnem, wlać nieco ponad filiżankę wody, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu do odparowania/wchłonięcia wody. Czosnek wycisnąć i poddusić na oliwie. Dodać brykiety i przykryć, aż się rozmrożą. Później zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać parmezanem. Można podawać jako uzupełnienie posiłku mięsnego lub samodzielnie.

Macie inne pomysły na przygotowanie kaszy jaglanej? Czekamy na Wasze propozycje!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak leczyć żylaki nóg?

Wiele osób cierpi z powodu żylaków. Ich powstaniu można zapobiec, wystarczy w porę rozpoznać symptomy problemów, związanych z mikrokrążeniem. Jeżeli po dłuższym przebywaniu w pozycji stojącej odczuwasz ciężar w nogach, a wieczorem obserwujesz u siebie puchnięcie stóp i kostek, to znak, że masz zaburzone mikrokrążenie. Powodem takiego stanu rzeczy jest niewydolność mikrożył, zwanych kapilarami zwykłymi. Gdy obrzęki często powtarzają się, wszystko wskazuje na to, że rozpoczynają się Twoje problemy z żylakami.

Jak postawić ściankę działową?

Murowane ścianki nie są obecnie tak popularne jak te z płyt gipsowo kartonowych, mimo to posiadają wiele zalet. Można do nich z powodzeniem przymocować wiszące regały na książki, wielki telewizor LED oraz … obrazy. Żadnego z tych przedmiotów nie przymocujemy do ścianek z płyt gipsowo kartonowych. Co prawda ścianka murowana wymaga tynkowania, lecz możliwości formowania jej kształtu są bardzo duże (np. łuki, wypusty, ściana półokrągła) i przy użyciu innych materiałów niemożliwe lub zbyt skomplikowane do zrobienia. Ścianę działową muruje się z drobnowymiarowych elementów (pustaki, cegły, pustaki ceramiczne, silikaty, bloczki z gazobetonu itp.).

Zobacz też

Nalewka z jeżyn – przepis

Doskonałym sposobem na wykorzystanie jesiennych zbiorów owoców jest poza dżemami, sokami i słodkimi wypiekami, zrobienie słodkich i aromatycznych nalewek, które doskonale sprawdzą się na długich, zimowych wieczorach. Jednym z ciekawszych przepisów jest nalewka z jeżyn, tzw. jeżynówka.

Fasolki wszystkich smaków

Harry Potter chyba już na zawsze na dobre zagościł w sercach osób dorosłych i dzieci. To książka, która już...

Wybierz oryginalną i piękną torebkę

Każda kobieta chce świetnie wyglądać w różnych okolicznościach. Zależy nam na niebanalnych stylizacjach, które dodają nam uroku. Chętnie inspirujemy...

Może Cię zainteresuje: