Potrawy Kasza jaglana na zielono – przepis

Kasza jaglana na zielono – przepis

-

Proponuję zjeść kaszę jaglaną w nieco nietypowym wydaniu – wzbogacona szpinakiem prezentuje się ładnie i jest bardzo smaczna.

Składniki (1 porcja): 1/2 filiżanki kaszy jaglanej 4 brykiety szpinaku łyżka oliwy/oleju 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku parmezan do posypania

Zielona jaglanka
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnuszka z grubym dnem, wlać nieco ponad filiżankę wody, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu do odparowania/wchłonięcia wody. Czosnek wycisnąć i poddusić na oliwie. Dodać brykiety i przykryć, aż się rozmrożą. Później zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać parmezanem. Można podawać jako uzupełnienie posiłku mięsnego lub samodzielnie.

Macie inne pomysły na przygotowanie kaszy jaglanej? Czekamy na Wasze propozycje!

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Warkoczyki na długich włosach – videoporada

Stylizacja Karoliny to wariacja na temat upięcia na bok włosów długich. Wielbicielki warkoczy i warkoczyków będą zachwycone.

Co grozi za porzucenie psa, kota?

Porzucenie psa lub kota jest formą znęcania się nad zwierzęciem, za którą grozi kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2.

Zobacz też

Prowadzenie wspólnego konta – zalety i wady

Wielu młodych małżonków staje przed tym wyborem: czy lepiej posiadać konto wspólne wraz z małżonkiem czy też pozostać przy swoim dotychczasowym? Rozwiązań jest kilka. Dziś przedstawiamy czym różnią się poszczególne możliwości.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: