Aby przyrządzić paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą, przygotuj poniższe składniki.
25 dag kiszonej kapusty z kminkiem i innymi dodatkami
2 średnie cebule
6-8 pieczarek
olej do smażenia
* można wykonać samodzielnie
Fot. Kasia Wyka
Wykonanie:
Kapustę bardzo mocno odcisnąć w rękach, aby była zupełnie wiórkowata. Jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłukać wodą. Posiekać w drobną kostkę (tak, z odciskania wychodzą ładne pięściaki i to je kroić należy).
Cebulę i pieczarki posiekać i lekko podsmażyć na oleju. Na patelnię dodać kapustę i na wolnym ogniu podsmażać, mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Powinna zachować zwartą konsystencję.
Kapustę przestudzić. Arkusz ciasta pokroić na 8 prostokątów. Na połowie każdego układać kopiastą łyżkę stołową farszu, zakrywać wolną częścią ciasta, a brzegi sklejać widelcem.
Piec w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem aż ciasto się zrumieni i nabierze charakterystycznej lekkości.
Czy znacie lepsze przepisy na paszteciki z kapustą? Czekamy na Wasze pomysły!