Potrawy Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – przepis

Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – przepis

-

Ta, którą proponuję tutaj z pewnością Wam posmakuje, kurczak, suszone pomidory, czosnek – takie zestawienie gwarantuje dobry smak.

mięso z 1 ćwiartki kurczaka – ugotowanej garść suszonych pomidorów w oliwie z ziołami pół ząbka czosnku lub szczypta czosnku granulowanego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 gotowana marchewka sól, pieprz, odrobina oliwy od pomidorów

Wykonanie:

Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek wycisnąć i zeszklić na oliwie. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli zioła są mało wyczuwalne, dodać oregano. Można dodać pokrojone oliwki.

Czy dodaliście do pasty inne składniki, jak Wam smakowała?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zostać producentem muzycznym?

Producent muzyczny to jedno z bardziej ambitniejszych i rzadziej spotykanych planów życiowych czy młodzieńczych marzeń. O byciu grajkiem czy śpiewakiem myślał kiedyś każdy, lecz o tym, by stanąć za mikserem i zająć się obrabianiem muzyki tych ludzi, tudzież tworzyć własną za pomocą elektronicznych narzędzi – zdecydowanie mniej osób.

Witanie się – savoir vivre

Powitanie kogoś świadczy o dobrym wychowaniu. Są jednak miejsca, w których nie wypada wyraźnie powiedzieć komuś „dzień dobry”. Gdzie nie wypada witać się? Dlaczego?

Zobacz też

Jak bezpiecznie rozpalić ognisko?

Ogrzeje w chłodny wieczór, da światło w ciemną noc i umożliwi przygotowanie gorącego posiłku. Ognisko może okazać się niezastąpione w czasie podroży. Sprawdź, gdzie i jak je rozpalać.

Bluza męska – jak poprawić jej casualowy styl

Bluza to uniwersalna część garderoby, która zależnie od kroju i doboru dodatków może spełniać różne funkcje w codziennej, męskiej...

Zimowe zabawy z dziećmi w domu

Zima to zdecydowanie piękna pora roku, trzeba tylko nauczyć się dostrzegania jej zalet. Wprawdzie temperatura spada poniżej zera, na...

Może Cię zainteresuje: