Zupy Zupa krem z cukinii – przepis

Zupa krem z cukinii – przepis

-

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować poniższych składników.

klasyczny wywar drobiowy lub warzywny (1,5 litra) 2-3 nieduże cukinie 4-5 ziemniaków 3 cebule sól, pieprz, tymianek czosnek łyżka oliwy z oliwek

krem z cukini
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Czosnek wycisnąć. Oliwę lekko rozgrzać na patelni. Zeszklić czosnek, wrzucić pokrojoną w plasterki lub półplasterki cukinię, pokrojone w ósemki cebule i ziemniaki i chwilę smażyć, aż się delikatnie zrumienią. Przełożyć do garnka, zalać wywarem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksować i doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kiełkami.

Czy macie jakieś inne, ciekawe pomysły na wykorzystanie cukini w codziennej kuchni?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Zakup aparatu fotograficznego – na co zwrócić uwagę?

Wybór odpowiedniego aparatu fotograficznego to trudne zadanie. Czym kierować się, aby nie żałować swojej decyzji?

Jaka metoda nauczania języka obcego dla dziecka?

Istnieje tak wiele metod nauki języka angielskiego, że nierzadko zachodzimy w głowę, którą wybrać. Nasz wybór powinien przede wszystkim zależeć od tego, na jakim poziomie znajomości języka się znajdujemy. Jeżeli wybierzemy kurs prowadzony metodą, która nie będzie nam odpowiadała, możemy się zniechęcić do dalszej nauki.

Zobacz też

Demon’s Souls – zasady gry

Demon's Souls jest jednym z najtrudniejszych rpgów, jakie ostatnio pojawiły się na rynku. Na początek warto więc zapoznać się z konfiguracją oraz najważniejszymi technikami niezbędnymi do przetrwania.

Zmywarki na sferis.pl – sprzęt wysokiej jakości dla każdego

Zmywarki to coraz chętniej kupowane urządzenia w Polsce. Każdy, kto planuje kupić zmywarkę, powinien sobie odpowiedzieć na kilka istotnych...

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Może Cię zainteresuje: