Z pewnością Wam posmakuje. Z powodzeniem można zjeść go na obiad – jest sycący i zaspokaja głód
2 marchewki
pół selera
nieduży kawałek żeberek
kawałek pora
ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz ziarnisty
pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej – perłowej lub mazurskiej
3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
zagęszczony sok pomidorowy (lub przecier)
2-3 parówki lub małe kiełbaski (na przykład parówki z szynki)
Fot. Kasia Wyka
Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać zimną wodą, dodać obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko zagotować. Po około półgodzinie wsypać kaszę i zagotować dją do miękkości. Wyjąć mięso i warzywa. Do garnka dodać ziemniaki i gotować je do miękkości (ok. 8-10 minut). Obrane z kości i drobno posiekane mięso, kiełbaski lub parówki oraz warzywa starte na grubej tarce dodać do całoci. Na końcu dolać przecier pomidorowy, przyprawić czosnkiem (świeżym wyciśniętym lub granulowanym) i dosolić do smaku. Podawać z pieczywem.
Czy smakował Wam nasz krupnik pomidorowy? A może wolicie klasyczną wersję tej zupy?