Ciasta i desery Czokobana – przepis

Czokobana – przepis

-

Jest również bardzo pyszny, więc nie zwlekaj i przygotuj go dziś.

1 banan 2 łyżki stołowe płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych) 1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego 50% (albo pół łyżeczki kakao 100% i cukier do smaku) pół szklanki wody, mleka zbożowego lub mleka

Czokobana
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Płatki zalać wodą lub mlekiem i na małym ogniu ugotować na gęsto – ok. 5-7 minut. Przestudzić, dodać połamanego na kawałki banana i kakao. Całość bardzo dokładnie zmiksować, przełożyć do salaterki i ostudzić. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na pudding?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jaką lustrzankę wybrać dla amatora?

Jeżeli zajmujemy się fotografią hobbystycznie i w najbliższym czasie nie planujemy przechodzić na zawodowe, czyli komercyjne fotografowanie, nie potrzebujemy lustrzanki z najwyższej półki.

Romantyczny weekend we dwoje – pomysły

Nie ma jednej recepty na udany weekend we dwoje. Wszystko zależy od pary, upodobań i wielu innych czynników, których nie da się uchwycić. Zakochani w sobie ludzie będą się świetnie czuć zarówno w namiocie rozbitym w środku lasu jak i w luksusowym apartamencie. Najważniejsze by oboje chcieli tego samego.

Zobacz też

Koloroterapia – informacje

Zima często wywołuje obniżenie nastroju. Dzieje się tak po części przez monotonię i szarość krajobrazu. Kochamy wiosnę, która oszałamia nas feerią barw. Kolory potrafią modulować nasze samopoczucie i wpływać na organizm.

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Koszula męska — czym kierować się przy wyborze?

Męski ubiór to nie tylko garnitur i spodnie. Stylowy wygląd to odpowiednie dobranie wszystkich elementów garderoby, tak aby tworzyły...

Może Cię zainteresuje: