Ciasta i desery Czokobana – przepis

Czokobana – przepis

-

Jest również bardzo pyszny, więc nie zwlekaj i przygotuj go dziś.

1 banan 2 łyżki stołowe płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych) 1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego 50% (albo pół łyżeczki kakao 100% i cukier do smaku) pół szklanki wody, mleka zbożowego lub mleka

Czokobana
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Płatki zalać wodą lub mlekiem i na małym ogniu ugotować na gęsto – ok. 5-7 minut. Przestudzić, dodać połamanego na kawałki banana i kakao. Całość bardzo dokładnie zmiksować, przełożyć do salaterki i ostudzić. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na pudding?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Kofta wegetariańska – przepis

Kofta jest daniem pochodzenia indyjskiego. To bardzo pożywne i zdrowe danie, nie rozczaruje nikogo.

Drętwienie rąk – przyczyny

Drętwienie palców (czyli uczucie mrowienia) u rąk jest wyjątkowo nieprzyjemne, a - stale nam towarzyszące - daje poczucie dyskomfortu. Przedłużające się takie odczucie może utrudniać nam pracę i życie codzienne. Musimy pamiętać, że różne mogą być przyczyny, a więc nie powinno się bagatelizować drętwienia, kiedy pojawia się zbyt często.

Zobacz też

Czy warto szczepić się na grypę?

Grypa jest być może najbardziej popularną chorobą zakaźną. Chociaż na ogół jej przebieg należy do łagodnych, nie zawsze musi tak być. Problemem w przypadku grypy są jej możliwe powikłania. Średnio występują one u 2-6% osób chorujących na grypę.

Waporyzacja maksimum korzyści „w chmurze”

Osoby, które wcześniej nie miały styczności z waporyzacją, przeważnie podchodzą do niej z pewną rezerwą. Najczęściej zastanawiają się tym,...

Bluza adidas Originals – modny, praktyczny i wygodny strój

Bawełniana bluza to doskonały wynalazek, jeżeli chodzi o garderobę. Doceniają ją zarówno Panie, jak i Panowie – szczególnie w...

Może Cię zainteresuje: