Ciasta i desery Czokobana – przepis

Czokobana – przepis

-

Jest również bardzo pyszny, więc nie zwlekaj i przygotuj go dziś.

1 banan 2 łyżki stołowe płatków owsianych (zwykłych, nie ekspresowych) 1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego 50% (albo pół łyżeczki kakao 100% i cukier do smaku) pół szklanki wody, mleka zbożowego lub mleka

Czokobana
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Płatki zalać wodą lub mlekiem i na małym ogniu ugotować na gęsto – ok. 5-7 minut. Przestudzić, dodać połamanego na kawałki banana i kakao. Całość bardzo dokładnie zmiksować, przełożyć do salaterki i ostudzić. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na pudding?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak usunąć plamy z kawy?

W czasie picia kawy nie powinno się czytać zbyt zabawnych tekstów. Dzieci i zwierzęta domowe mające nagły interes do naszych łokci również nie czynią życia łatwiejszym. Co zrobić jednak, gdy kawa się rozlała i trzeba pozbyć się plam przez nią spowodowanych?

Jak malować pastelami?

Technika malowania pastelami jest chętnie wykorzystywanaprzez artystów. Daje bardzo wiele możliwości, w zależności od rodzaju użytych pasteli możemy uzyskać efekt zbliżony do rysunku lub podobny do malarstwa olejnego. Zasadniczo wyróżniamy dwa rodzaje pasteli, suche (z podziałem na miękkie i twarde) oraz olejne. Technicznie rzecz ujmując pastele są pałeczkami (sztyftami) mielonego pigmentu.

Zobacz też

Tabele opłat i prowizji biur maklerskich w Polsce

Opłaty w poszczególnych biurach maklerskich różnią się, a początkującemu inwestorowi ciężko odnaleźć się w gąszczu ofert.

Bluza męska – jak poprawić jej casualowy styl

Bluza to uniwersalna część garderoby, która zależnie od kroju i doboru dodatków może spełniać różne funkcje w codziennej, męskiej...

Zimowe zabawy z dziećmi w domu

Zima to zdecydowanie piękna pora roku, trzeba tylko nauczyć się dostrzegania jej zalet. Wprawdzie temperatura spada poniżej zera, na...

Może Cię zainteresuje: