Przed przystąpieniem do podstawowych czynności należy mięso, ziele angielskie i listek laurowy zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Grzyby natomiast oczyść jak najdokładniej, większe okazy pokróić w paski, małe zostawić w całości.
pół kilograma kurek, szyjka lub skrzydło z indyka, por, 2 średnie cebule, korzeń pietruszki, 2 marchewki, mały seler, 2 łyżki masła/oleju, makaron (niezbyt drobny), śmietana do zabielenia, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie w ilościach zależnych od indywidualnych potrzeb i smaku.
Uwaga!
Można zrobić zupę w wersji wegetariańskiej, wówczas trzeba zastąpić mięso zdrowym tłuszczem – niskoerukowym olejem rzepakowym lub oliwą. Oleje mocno aromatyczne, jak sezamowy czy arachidowy zagłuszą delikatny zapach i smak kurek, nie należy więc po nie sięgać podczas przygotowywania tej potrawy.
Wykonanie:
1. Cebulę posiekaj, zaś warzywa zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słomkę.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na wolnym ogniu warzywa przez kilka minut, aż oddadzą smak i lekko zmiękną.
3. Z wywaru wyjmij mięso i przyprawy, i odłóż na bok, a warzywa z patelni przełóż łyżką cedzakową do zupy, starając się zzabierać jak najmniej tłuszczu.
4. Na pozostały na patelni olej/masło wrzuć posiekaną cebulkę i kurki i podsmażaj, aż się lekko zezłocą.
5. Przelej zawartość patelni do garnka. Zupę dopraw solą i pieprzem i pogotuj, aż składniki zmiękną, po czym wrzuć makaron i ugotuj go w zupie, co spowoduje, że będzie gęstsza.
6. Przed podaniem zabiel niewielką ilością śmietany. Jeśli lubisz, możesz do zupy włożyć pokrojone mięso z wywaru.
Znacie inny przepis na zupę z kurek? Podzielcie się nim w komentarzu.