Odmian muffinek jest wiele – czekoladowe, z owocami, klasyczne, a każda z tych wersji ma swoich zwolenników.
My chcemy Wam polecić muffinki kokosowe – doskonale się w nich komponują kwaskowy smak cytryny z delikatnością kokosa.
półtorej szklanki mąki
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
saszetka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
150 g śmietany
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 g oleju
(opcjonalnie) kilka kropel aromatu cytrynowego
Fot. Katarzyna Wyka
Wykonanie:
Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć ze sobą zawartość misek, krótko wymieszać, tylko tyle, by nie było widać suchych składników. Zbyt długo wyrabiane, mieszane lub miksowane ciasto na muffinki po upieczeniu może stać się ciężkie i twarde! Nakładać do papilotek lub foremek po łyżce stołowej ciasta (3/4 wysokości) i piec ok. 30 minut w prodiżu lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Macie inny przepis na muffinki kokosowe?