Ze względu na brak tego białka nie bardzo nadaje się do pieczenia chleba, jednak świetnie sprawdza się np. w ciasteczkach. No i przede wszystkim spożywany jest na całym świecie w postaci owsianki. Może ona być jedzona w formie gotowanej, jednak doskonale smakuje także w wersji namaczanej.
woda
szczypta soli
miód
bakalie
owoce
Fot. Kasia Wyka
Wykonanie:
Wieczorem wsyp płatki w odpowiedniej ilości do miski i zalej je wrzątkiem z małą szczyptą soli, tak by woda dokładnie zakryła płatki. Przykryj miskę talerzykiem.
Rano płatki nabiorą zupełnie innej konsystencji, będą lekko śliskie, choć zachowają zwięzłość wymagającą gryzienia. Odlej nadmiar wody (jeśli nie cała się wchłonie). Dodaj bakalie, tarte jabłko, pogniecionego widelcem banana lub inne owoce, dosłodź miodem. Możesz zalać tak przygotowane płatki gorącym mlekiem, sojowym lub krowim. Pełnowartościowe śniadanie nasyci cię na długo.
Jakie są Wasze ulubione śniadania? Opiszcie nam je!