Makaron sojowy ze szpinakiem i tofu jest pyszny, a przygotowujemy go z poniższych składników.
8 kulek zamrożonego szpinaku w liściach
100g wędzonego tofu
2 łyżki stołowe śmietany (krowiej lub sojowej)
2 łyżki stołowe mleka ryżowego w proszku lub mąki z tapioki
1 średnia cebula
sól, pieprz
Źródło: sxc.hu
Wykonanie:
Cebulę posiekaj, czosnek wyciśnij i razem zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj zamrożony szpinak. Przykryj, zmniejsz ogień do minimum i zaczekaj, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Zdejmij pokrywkę, zwiększ gaz, dodaj tofu pokrojone w kosteczkę i duś około pięciu minut. Dodaj śmietanę i mleko ryżowe, doprowadź do wrzenia. Dosól do smaku i dopraw pieprzem.
Makaron sojowy zalej osolonym wrzątkiem i zostaw do napęcznienia. Odcedź, wymieszaj z sosem. Lekkie i sycące danie wegetariańskie – makaron sojowy zawiera sporo białka, ma więc niski indeks glikemiczny.
Czy znacie inne sposoby przyrządzania szpinaku? Opowiedzcie nam o nich!