Jeśli uważasz, że samodzielne wykonanie takiego ciasta jest zbyt pracochłonne lub za trudne, w sklepach znajdziesz ciasto mrożone i świeże, które świetnie się nadaje do domowych zastosowań. Do wykonania ślimaczków z ciasta francuskiego z pesto przygotuj poniższe składniki.
pesto rosso lub genovese
boczek wędzony lub szynka
masło klarowane do posmarowania blaszki (albo papier do wypieków)
Źródło: deliciousdishesrecipes.com
Wykonanie:
Szynkę lub boczek drobno posiekaj i delikatnie podsmaż, a następnie ostudź. Ciasto wyjmij z lodówki i rozłóż lub rozwałkuj na płasko. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blaszkę wysmaruj masłem klarowanym lub wyłóż papierem do wypieków. Ciasto posmaruj pesto i posyp posiekaną wędliną. Zwiń ostrożnie w rulon, a następnie pokrój go w plastry grubości poniżej jednego centymetra. Układaj powstałe ślimaczki na blasze i piecz około 20 minut lub do zrumienienia. Podawaj na ciepło jako dodatek do zup lub przekąskę, tzw. „finger food” na szwedzki stół.
Jaki jest Wasz ulubiony przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego?