Alkohole Najlepsza zagryzka do wódki

Najlepsza zagryzka do wódki

-

Śledzia można przyrządzić na wiele sposobów. Do jednych z oryginalniejszych przepisów można zaliczyć śledzia z jabłkami. Pokrojone i obrane jabłka należy smażyć z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Następnie trzeba doprawić je pieprzem, solą, majerankiem i papryką. Całość delikatnie gotować przez ok. 5 min, po czym dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Potrawkę podać ze śledziem.

zagryzkaFot. sxc.hu

Do grona typowych zagryzek należą także marynowane grzybki, ogórki kiszone, kabanos, kiełbasa i wędlina. Na imprezach dobrze sprawdza się także galaretka z mięsem i warzywami. Najlepiej podawać ją z octem w wersji mini, tzn. nie przyrządzana w salaterkach, ale mniejszych pojemniczkach, które umożliwią jej konsumpcję „na raz”.

Do typowo studenckich zagryzek należą natomiast chipsy, słone paluszki i krakersy, jednak należy wiedzieć, że są wyłącznie pustymi kaloriami i nie mają żadnej wartości odżywczej.

Do bardziej wyszukanych form można zaliczyć śliwki w occie czy oliwki z anchois. Możesz pokusić się także o mix typowych składników podawanych do wódki. Zrób koreczki z kiszonych lub konserwowych ogórków, marynowanych grzybków, konserwowej papryki, żółtego sera. Całość polej octem.

Przygotuj szaszłyki.

Do ich wykonania przygotuj ok. 3 piersi z kurczaka (drób możesz zastąpić wołowiną), 3 cebule, cukinię oraz ok. 20 plastrów wędzonego boczku. Do tego sporządź specjalną marynatę (posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, ziele anielskie, wedle uznania, zaleca się jednak 8 ziaren, łyżeczka słodkiej papryki, tymianek, odrobina soli i pieprzu oraz 100 ml czystej wódki). W tak przygotowanej marynacie mięso należy pozostawić na ok. godzinę. Składniki zaleca nabijać na szpikulce w podanej kolejności: mięso, ćwiartka cebuli, plasterek cukinii i boczku oraz ponownie mięso. Szaszłyk należy smażyć lub grillować do momentu, aż mięso się zarumieni. Zakąskę najlepiej podawać ze świeżym chlebem.

Zagryzką góralską, po którą sięgają na imprezach nie tylko górale jest kromka chleba posmarowana smalcem ze skwarkami i ziołami.

Również odpowiednio przygotowane i podane jajka są dobrą zagryzkę. Ugotowane na twardo i przestudzone jajka należy pokroić na ćwiartki, a następnie obsypać z ziołami. Całość zawinąć w plaster szynki i spiąć wykałaczkami.

Ciekawą propozycją jest brukselka przykryta bananową pierzynką. Na początku należy ugotować brukselki oraz jabłka pokroić w kostkę. Następnie należy przygotować bananową pastę – rozgnieciony banan, mleko, śmietana i szałwia. Na końcu ostudzone brukselki należy ułożyć naprzemiennie z jabłkami w szklanej salaterce i zalać bananową pastą.

Jakie zagryzki do wódki Wy preferujecie? Dajcie znać w komentarzu.

Joanna Nieć

Joanna Nieć – kulturoznawca i menager kultury. Dziennikarskie kroki stawiała w kilku redakcjach. Zaczynała w miesięczniku studenckim, potem weszła z piórem do krakowskiej prasy. Współpracowała także z lokalną telewizją internetową. Opisywała, relacjonowała, komentowała. Zawsze stawia na rzetelność komunikatu i jednoczesne przekazanie go z polotem. Laszka sądecka od kilku lat związana z Krakowem.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Dotychczasowa edukacyjna i zawodowa ścieżka pokazała mi, że pisanie sprawia mi największą frajdę. Pisałam o krakowskich wydarzeniach codziennych, mam na swoim koncie kilka felietonów i wywiadów. Najbardziej cieszyło mnie pisanie o kulturalnych imprezach w Krakowie.

Podpatrywanie studenckiego życia i uczestniczenie w nim pozwoliło mi wychwycić kilka smaczków z imprezowego życia studenta. Każdą obserwację pointowałam w głowie odpowiednimi wnioskami i rozwiązaniami, czego wyrazem są moje porady na Spec.pl. Okazało się, że imprezowanie ma swoje zagwozdki, na które trzeba znaleźć patent.

W swoich poradach staram się podpowiedzieć, jak w danej sytuacji należy się zachować – żeby zabłysnąć, lub się nie zachowywać – żeby nie zbłaźnić się. Podaję na tacy propozycje imprezowego menu oraz sposoby zorganizowania domówki czy parapetówki. Sprawy z pozoru proste. Z pozoru, bo zazwyczaj okazuje się, że rzeczy proste są najbardziej skomplikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Dodatek funkcyjny – co to jest i kiedy się należy?

Dodatek funkcyjny nie jest składnikiem każdego wynagrodzenia. Wiele w tym zakresie zależy od branży, pracodawcy oraz od szczegółowych przepisów prawnych regulujących zasady wynagradzania pracowników, gdyż Kodeks pracy nie reguluje zasad przyznawania dodatku funkcyjnego.

Wyrzuty sumienia na po jedzeniu – jak sobie poradzić?

Kompulsywne objadanie się jest zaburzeniem odżywiania, które polega na braku kontroli nad ilością spożywanych pokarmów, przy równoczesnym braku odczuwania głodu fizycznego. Napady niekontrolowanego jedzenia mają podłoże emocjonalne. Osoba niekontrolująca jedzenia zmaga się w rzeczywistości z wieloma trudnymi dla siebie problemami, najczęściej natury psychologicznej.

Zobacz też

Jazda motocyklem w zimie.

Okres zimowy zdecydowanej większości motocyklistów kojarzy się przede wszystkim z brakiem jakiejkolwiek możliwości pojeżdżenia na swoich maszynach. Przyczyny są oczywiste – wysoce nieprzyjazne warunki atmosferyczne oraz stan dróg w czasie opadów śniegu. Zima to jednak nie zawsze bez sprzeczny koniec czerpania przyjemności z jazdy. Dla wielu motocyklistów jest to także świetny moment do zakupu motocykla, co wiąże się z koniecznością jego transportu do miejsca garażowania, czasami na własnych kołach. Taki wyczyn może być jak najbardziej możliwy, ale wymaga odpowiedniego przygotowania zarówno motocyklisty, jak i – czasami – motocykla.

Jak znaleźć dobrą firmę rekrutacyjną w Krakowie?

Już nie tyle z roku na rok, co z miesiąca na miesiąc rośnie popyt na profesjonalne usługi rekrutacyjne. Pandemia...

Kto może prowadzić szkolenia BHP?

Prowadząc firmę, jednym z obowiązków przedsiębiorcy, który dodatkowo zatrudnia pracowników, jest przeprowadzenie szkoleń z zakresu BHP. Kto może się...

Może Cię zainteresuje: