Śledzia można przyrządzić na wiele sposobów. Do jednych z oryginalniejszych przepisów można zaliczyć śledzia z jabłkami. Pokrojone i obrane jabłka należy smażyć z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Następnie trzeba doprawić je pieprzem, solą, majerankiem i papryką. Całość delikatnie gotować przez ok. 5 min, po czym dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Potrawkę podać ze śledziem.
Do grona typowych zagryzek należą także marynowane grzybki, ogórki kiszone, kabanos, kiełbasa i wędlina. Na imprezach dobrze sprawdza się także galaretka z mięsem i warzywami. Najlepiej podawać ją z octem w wersji mini, tzn. nie przyrządzana w salaterkach, ale mniejszych pojemniczkach, które umożliwią jej konsumpcję „na raz”.
Do typowo studenckich zagryzek należą natomiast chipsy, słone paluszki i krakersy, jednak należy wiedzieć, że są wyłącznie pustymi kaloriami i nie mają żadnej wartości odżywczej.
Do bardziej wyszukanych form można zaliczyć śliwki w occie czy oliwki z anchois. Możesz pokusić się także o mix typowych składników podawanych do wódki. Zrób koreczki z kiszonych lub konserwowych ogórków, marynowanych grzybków, konserwowej papryki, żółtego sera. Całość polej octem.
Przygotuj szaszłyki.
Zagryzką góralską, po którą sięgają na imprezach nie tylko górale jest kromka chleba posmarowana smalcem ze skwarkami i ziołami.
Również odpowiednio przygotowane i podane jajka są dobrą zagryzkę. Ugotowane na twardo i przestudzone jajka należy pokroić na ćwiartki, a następnie obsypać z ziołami. Całość zawinąć w plaster szynki i spiąć wykałaczkami.
Ciekawą propozycją jest brukselka przykryta bananową pierzynką. Na początku należy ugotować brukselki oraz jabłka pokroić w kostkę. Następnie należy przygotować bananową pastę – rozgnieciony banan, mleko, śmietana i szałwia. Na końcu ostudzone brukselki należy ułożyć naprzemiennie z jabłkami w szklanej salaterce i zalać bananową pastą.
Jakie zagryzki do wódki Wy preferujecie? Dajcie znać w komentarzu.