Chętnie też wykorzystywany jest jako składnik win czy nalewek. Szczególnie te ostatnie są bardzo popularne i dlatego poniżej prezentujemy Wam przepis na pyszną nalewkę.
Przygotuj poniższe składniki:
1 litr spirytusu 95 %
600 ml wody
700g cukru
4 goździki
szczypta cynamonu
starta skórka z cytryny
Owoce bzu przebrać, przemyć, odsączyć, zalać spirytusem rozwodnionym 300ml wody i odstawić na dwa tygodnie.
Uzyskany ekstrakt zlać, owoce mocno odcisnąć.
Cukier rozpuścić w 300ml wody, zagotować z goździkami, cynamonem i skórką cytryny. Sok ostudzić i dodać do nalewu. Całość odstawić na tydzień, po upływie wyznaczonego czasu przefiltrować przez watę i rozlać do szklanych butelek.
Odstawić na okres minimum 6 miesięcy.
sxc.hu
Jakie przyprawy wykorzystujecie w swoich przepisach na nalewkę z czarnego bzu?