Nalewki to trunek, wytwarzany na bazie ziół, owoców, lub kwiatów. Zawartość alkoholu a nalewce nie przekracza 45%. Istnieje wiele rodzajów tego trunku. W zależności od zawartych nalewce składników, dzielimy je na:
Miodowe
Korzenne
Owocowe
Ziołowe
Trunek też serwuje się w szklanej bądź kryształowej karafce. Aby móc podziwiać piękny kolor nalewki, należy unikać kolorowego szkła. Pije się ją z kieliszków koktajlowych (z długą nóżką). Objętość kieliszków nie powinna być większa niż 50 ml. Kieliszki powinny być wykonane z grubego szkła, aby jak najdłużej zachowywały temperaturę pokojową. Nie należy dodawać do nalewek lodu (rozpuszczony zaburza smak i konsystencję napoju).
Nalewki można serwować zarówno przed, jak i po posiłku. Sprawdzają się w roli aperitifu, digestifu, a także jako dodatek do lodów i deserów. W przeciwieństwie do likierów – nalewki mogą być serwowane razem z mięsami (półwytrawne i półsłodkie) oraz do dań pikantnych.
Prosty sposób zrobienia nalewki powoduje, że należy od do najpopularniejszych trunków, wytwarzanych w domu. Domowa nalewka uświetni każde przyjęcie.
Lubicie nalewki? Które najbardziej? Z czym i przy jakiej okazji je podajecie? Podzielcie się doświadczeniami.