UWAGA: Owoce czarnego bzu trzeba koniecznie najpierw przegotować lub polać wrzątkiem!!!
1 kg owoców czarnego bzu
3 litry wody
2,5 kg cukru
7g drożdży
20 gramów kwasu cytrynowego
-
Krok pierwszy
Drożdże rozrób w łyżce ciepłej przegotowanej wody, następnie dodaj 4 łyżki cukru.
-
Krok drugi
Wywar przelej do plastykowej zamykanej butelki i pozostaw na 3 dni w ciemnym, ciepłym pomieszczeniu.
-
Krok trzeci
Raz dziennie, butelką należy potrząsać.
-
Krok czwarty
Owoce oczyść, zmiażdż i zasyp cukrem, po 3 dniach zlej sok, przesącz przez gazik lub sito i dodaj do niego drożdże z butelki oraz kwasek cytrynowy.
-
Krok piąty
Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej wodą, przelej do butli na wino, zabezpiecz dokładnie wlew i pozostaw na 4 tygodnie.
-
Krok szósty
W połowie wyznaczonego czasu, wino należy jeszcze raz przefiltrować.
sxc.hu
Czy to wino jest warte Twojego czasu?