Do upieczenia pumpernikla będziesz potrzebować poniższe składniki:

30 dag żytniej mąki

18 dag chlebowej razowej mąki

12 dag mąki chlebowej pszennej

1,5 łyżki soli

15 g świeżych drożdży

łyżka brązowego cukru

8 dag melasy

łyżka oleju słonecznikowego

400 ml ciepłej wody

Do miski należy przesiać mąki wraz z solą, następnie dodać rozczyn z drożdży, w kopcu z mąki zrobić dołek wlać do niego melasę, olej oraz wodę, rozrabiać wszystko ręcznie około 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ją w ciepłym miejscu na 90 minut, aż wyrośnie.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto jeszcze chwilę rozrabiamy ręcznie i dzielimy na dwie w miarę równe części. Przygotuj dwie podłużne foremki, które należy natłuścić i obłożyć papierem do pieczenia, włóż do nich masę na chleb, przykryj i pozostaw jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.

Pumpernikiel należy piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

A Wy co dodajecie, aby nadać pumerniklowi słodyczy?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWino z czarnego bzu – przepis
Następny artykułPierogi z bryndzą – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here