Do upieczenia pumpernikla będziesz potrzebować poniższe składniki:
18 dag chlebowej razowej mąki
12 dag mąki chlebowej pszennej
1,5 łyżki soli
15 g świeżych drożdży
łyżka brązowego cukru
8 dag melasy
łyżka oleju słonecznikowego
400 ml ciepłej wody
Do miski należy przesiać mąki wraz z solą, następnie dodać rozczyn z drożdży, w kopcu z mąki zrobić dołek wlać do niego melasę, olej oraz wodę, rozrabiać wszystko ręcznie około 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ją w ciepłym miejscu na 90 minut, aż wyrośnie.
Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto jeszcze chwilę rozrabiamy ręcznie i dzielimy na dwie w miarę równe części. Przygotuj dwie podłużne foremki, które należy natłuścić i obłożyć papierem do pieczenia, włóż do nich masę na chleb, przykryj i pozostaw jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
Pumpernikiel należy piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
A Wy co dodajecie, aby nadać pumerniklowi słodyczy?