Do sporządzenia piwa imbirowego będziesz potrzebować poniższych składników:

250g drożdży

300g cukru pudru

6 łyżek zmielonego imbiru

sok z całej cytryny

woda

Drożdże utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru na gładką masę, dodaj 2 łyżki imbiru oraz 125 ml wody, całość wymieszaj i przelej do dużej plastykowej butelki (butelka musi pozostać otwarta). Codziennie przez 8 dni należy dodawać po 1 łyżce imbiru i 1 łyżce cukru pudru, następnie wymieszać.

Dziewiątego dnia w dużym garnku zagotuj 375ml wody i rozpuść w nim pozostały cukier puder, ostudź i dodaj sok z cytryny oraz przecedzony za pomocą gazy wywar z butelki. Do uzyskanego wyciągu dodaj 2l zimnej wody, dokładnie wymieszaj i rozlej do plastykowych czystych butelek, następnie zakręć dokładnie.

Butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka dni.

przepis wykonanie piwo imbiroweFot. Sylwia ZałuńskaPrzy

Znacie inne przepisy na domowe piwo imbirowe?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPlacuszki bananowe – przepis
Następny artykułKotlety z grochu – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here