Do sporządzenia piwa imbirowego będziesz potrzebować poniższych składników:
300g cukru pudru
6 łyżek zmielonego imbiru
sok z całej cytryny
woda
Drożdże utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru na gładką masę, dodaj 2 łyżki imbiru oraz 125 ml wody, całość wymieszaj i przelej do dużej plastykowej butelki (butelka musi pozostać otwarta). Codziennie przez 8 dni należy dodawać po 1 łyżce imbiru i 1 łyżce cukru pudru, następnie wymieszać.
Dziewiątego dnia w dużym garnku zagotuj 375ml wody i rozpuść w nim pozostały cukier puder, ostudź i dodaj sok z cytryny oraz przecedzony za pomocą gazy wywar z butelki. Do uzyskanego wyciągu dodaj 2l zimnej wody, dokładnie wymieszaj i rozlej do plastykowych czystych butelek, następnie zakręć dokładnie.
Butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka dni.
Fot. Sylwia ZałuńskaPrzy
Znacie inne przepisy na domowe piwo imbirowe?