Aby przyrządzić kotlety z grochu, przygotuj:
10 dag cebuli
5 dag czerstwej bułki
2 jaja
sól
pieprz
świeży koperek
majeranek
bułka tarta
mleko
tłuszcz do smażenia
Groch przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą, ugotować i pozostawić na 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie zagotować. Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ugotowany i odsączony groch zmiksować drobno wraz z namoczoną w mleku bułką i podsmażoną cebulką.
Do uzyskanej masy dodać jajka, posiekany drobno koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki o grubości około 1,5cm, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż uzyskają złocisty kolor.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na kotlety grochowe? Podzielcie się nim w komentarzu.