Chianti to czerwone, wytrawne wino stołowe o wyrazistym smaku. Oprócz charakterystycznych walorów smakowych (kwiatowy, wytrawny smak) butelkowane jest w bardzo charakterystyczne butelki – fiasco, oplatanych rafią. Chianti o najwyższej klasie jest Chianti Classico. Wina te mają charakterystyczną etykietę z gallo nero, czyli czarnym kogucikiem. Chianti Classico otrzymało najwyższą kategorię jakościową – DOCG.
Początkowo chianti było wytwarzane tylko z jednego rodzaju szczepu- Sanigovese, obecnie dodaje się domieszki szczepów-Canaiolo i Malvasia Bianca.
Chianti powinno być podawane w odpowiedniej dla czerwonego wina temperaturze: 15-18° C (czyli w temperaturze pokojowej).
morguefile.com
Do czego serwować chianti?
Wino to najlepiej komponuje się z ciemnym mięsem, drobiem i tłustymi serami i grzybami. Chianti bywa również składnikiem wielu potraw.
Piliście kiedyś chianti? Jak Wam smakowało? Macie swoje ulubione wino? Dajcie znać.