Przyprawy Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

-

Golonka lubi być wcześniej zamarynowana, dlatego przygotowanie jej rozpocznij w przeddzień gotowania czy pieczenia.

1. Ziele angielskie.

Nie bez powodu po angielsku nazywane jest allspice – ziele angielskie łączy w sobie aromat imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, jałowca, a nawet pieprzu. Doskonale pasuje do mięsnych wywarów i pysznie komponuje z laurowymi liśćmi.

2. Liść laurowy.

Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla ich naturalny smak i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.

3. Czosnek.

Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.

4. Tymianek.

Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.

5. Słodka i ostra papryka.

Słodki i ciepły aromat papryki i jej zdecydowany smak na pewno podkreślą smak golonki. Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością chili, nie chcesz bowiem, by zdominowała smak potrawy.

6. Kminek.

Kojarzy się przede wszystkim z posypką na chlebie, jednak świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.

7. Majeranek.

To klasyczna przyprawa polskiej kuchni, znakomicie podkreślająca smak mięsa i nadająca mu charakteru. Warto natrzeć golonkę majerankiem bez względu na to, czy przeznaczona jest do przyrządzenia z piwem, czy w wersji klasycznej.

A jak Ty przyprawiasz golonkę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Stroiki wielkanocne – drobnostka, która doda czaru twoim świętom

Święta Wielkanocne są jednymi z najważniejszych świąt dla chrześcijan....

Pomysły na gry noworoczne

Sylwestra nie musimy spędzać za stołem albo przed telewizorem. Domową imprezę sylwestrową możemy urozmaicić różnymi grami i zabawami, które rozruszają wszystkich naszych gości. Będzie to przyjemne dla ducha i ciała. Pomysły na noworoczne gry przydadzą się nie tylko na domowej zabawie, warto mieć je pod ręką, kiedy spędzamy go w górach, a pogoda jest mało zimowa.

Zobacz też

Jajko – kalorie, wartości odżywcze

Na temat jajek krąży mnóstwo różnych opinii. Przeciwnicy atakują wyrzucając jajku zły wpływ na poziom cholesterolu we krwi czy na przyczynianie się do chorób serca. Zwolennicy wskazują na dobroczynny wpływ białka i witamin zawartych w jajku. Kto ma rację? Czy jajka są zdrowe?

Co przedsiębiorca powinien wiedzieć o podatkach?

Nikt nie lubi podatków, jednak każdy przedsiębiorca powinien stale poszerzać wiedzę na ich temat. Opanowanie szczegółowych przepisów pozwoli Ci...

Idealne kremy pod makijaż letni – sprawdź, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze!

Czy wiesz, czym powinnaś się kierować, poszukując kremu pod makijaż na lato? Jakie wymagania powinien spełnić i o czym...

Może Cię zainteresuje: