Przyprawy Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

-

Golonka lubi być wcześniej zamarynowana, dlatego przygotowanie jej rozpocznij w przeddzień gotowania czy pieczenia.

1. Ziele angielskie.

Nie bez powodu po angielsku nazywane jest allspice – ziele angielskie łączy w sobie aromat imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, jałowca, a nawet pieprzu. Doskonale pasuje do mięsnych wywarów i pysznie komponuje z laurowymi liśćmi.

2. Liść laurowy.

Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla ich naturalny smak i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.

3. Czosnek.

Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.

4. Tymianek.

Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.

5. Słodka i ostra papryka.

Słodki i ciepły aromat papryki i jej zdecydowany smak na pewno podkreślą smak golonki. Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością chili, nie chcesz bowiem, by zdominowała smak potrawy.

6. Kminek.

Kojarzy się przede wszystkim z posypką na chlebie, jednak świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.

7. Majeranek.

To klasyczna przyprawa polskiej kuchni, znakomicie podkreślająca smak mięsa i nadająca mu charakteru. Warto natrzeć golonkę majerankiem bez względu na to, czy przeznaczona jest do przyrządzenia z piwem, czy w wersji klasycznej.

A jak Ty przyprawiasz golonkę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Co grozi za handel narkotykami?

Handel narkotykami jest w Polsce nielegalny - sprawcom grozi kara do 12 lat pozbawienia wolności.

Jak zrobić pokrowiec na telefon?

Idealny futerał na telefon powinien posiadać kilka istotnych cech. Pierwszą z nich jest estetyka. Ważne, żeby futerał nam się podobał, odpowiadał naszym gustom. Telefon jest rzeczą, na którą kierujemy wzrok dosyć często, więc pokrowiec musi być ładny. Jeśli natomiast posiadamy bardzo drogi telefon i nie chcemy, żeby przykuwał uwagę innych, możemy zrobić dokładnie na odwrót.

Zobacz też

Bąblowica – objawy

Bąblowica to choroba wywołana przez tasiemca wieńcogłowego - Enterococcus Multilocularis. Nosicielem tego gatunku są zwierzęta mięsożerne (szczególnie lisy), psy czy koty. Człowiek może się zarazić tym pasożytem przez zjedzenie niemytych owoców leśnych - jagód, malin, poziomek, borówek, na których mogą znajdować się jaja bąlowca. Larwa tego pasożyta lokalizuje się w narządach wewnętrznych i daje objawy kliniczne, takie jakie występują w przypadku obecności guza w narządach wewnętrznych. Torbiele pojawiają się w wątrobie, płucach, mózgu, czy nerkach.

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: