Przyprawy Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

Przyprawy do golonki (pieczonej, gotowanej, w piwie)

-

Golonka lubi być wcześniej zamarynowana, dlatego przygotowanie jej rozpocznij w przeddzień gotowania czy pieczenia.

1. Ziele angielskie.

Nie bez powodu po angielsku nazywane jest allspice – ziele angielskie łączy w sobie aromat imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, jałowca, a nawet pieprzu. Doskonale pasuje do mięsnych wywarów i pysznie komponuje z laurowymi liśćmi.

2. Liść laurowy.

Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla ich naturalny smak i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.

3. Czosnek.

Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.

4. Tymianek.

Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.

5. Słodka i ostra papryka.

Słodki i ciepły aromat papryki i jej zdecydowany smak na pewno podkreślą smak golonki. Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością chili, nie chcesz bowiem, by zdominowała smak potrawy.

6. Kminek.

Kojarzy się przede wszystkim z posypką na chlebie, jednak świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.

7. Majeranek.

To klasyczna przyprawa polskiej kuchni, znakomicie podkreślająca smak mięsa i nadająca mu charakteru. Warto natrzeć golonkę majerankiem bez względu na to, czy przeznaczona jest do przyrządzenia z piwem, czy w wersji klasycznej.

A jak Ty przyprawiasz golonkę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Co grozi za nielegalne kopiowanie?

Nazwa piractwo komputerowe nie jest znana polskiemu prawu. Nie oznacza to, że jest to przestępstwo nieistniejące, którego dokonanie nie podlega karze.

Makijaż na zimę – krok po kroku

Od czasów dzieciństwa słyszymy w głowach tekst „...nasza zima zła”, ale wcale nie musi być taka zła. Co prawda jest to ciężki okres dla naszej skóry – wilgoć, wiatr, mróz bardzo ją wysuszają, a nasze naczynka są bardziej widoczne. Na szczęście kosmetyki, jakimi dysponujemy, nie tylko ukrywają negatywne skutki zimy, ale także skutecznie chronią naszą cerę.

Zobacz też

Jak zaplanować przygotowania panny młodej do ślubu?

Ślub to niezwykle ważna uroczystość, o której większość kobiet marzy od dzieciństwa. Dlatego tak istotne jest, aby panna młoda wyglądała pięknie i wyjątkowo. Wymaga to specjalnych przygotowań na długo przed planowana datą uroczystości.

Łóżka piętrowe idealnym wyborem do pokoju dziecięcego? Podpowiadamy dlaczego

Własny pokój to raj dla każdego dziecka - prawdziwa kraina zabaw, do której może ono uciekać w beztroskich latach...

Czółenka, a może balerinki? Jakie buty Maciejka zdobędą sympatię klientów?

Co sprawia, że buty Maciejka cieszą się tak wielką popularnością? Przemawia za tym wiele czynników, jednak do najważniejszych można...

Może Cię zainteresuje: