Przyprawy Przyprawy do fondue

Przyprawy do fondue

-

1. Biały pieprz.

Poza tym, że biały pieprz ma kolor odpowiedniejszy do sosów o jasnej barwie, jest też znacznie delikatniejszy od czarnego, a jego aromat znacznie lepiej pasuje do serów będących podstawą fondue.

2. Gałka muszkatołowa.

Gałka muszkatołowa to owoc muszkatowca, egzotycznego drzewa. Pamiętaj, że po zmieleniu szybko wietrzeje, dlatego lepiej kupić gałkę w całości, trzymać ją w szczelnym słoiczku i ścierać na bieżąco do potraw. Gałka ma słodkawy i orzechowy aromat i smak i nie jest ostra. Mimo to dozuj ją ostrożnie, zawiera bowiem szkodliwe substancje i nie należy przekraczać bezpiecznej ilości jednej szczypty na garnek potrawy.

3. Czosnek.

Ostry, wyraziście pachnący czosnek doskonale zgra się z pozostałymi przyprawami użytymi do fondue. Wyciśnij go przez praskę i natrzyj nim kociołek, w którym będziesz przygotowywać potrawę.

4. Fondue bourguignonne.

To zupełnie inne fondue – w tym wypadku kawałki warzyw, owoców, wędlin czy pieczywa macza się w cieście naleśnikowym, a później smaży w rozgrzanym oleju. Oleju niczym się nie doprawia, natomiast do ciasta można dodać np. ostrą paprykę, oregano, tymianek czy czosnek, aby nabrało charakteru.

5. Fondue na bulionie.

Bulion do tej wersji fondue musi być tęgi i przygotowany z najlepszej jakości składników. Może to być wersja wołowa, wołowo-drobiowa jak polski rosół, rybna lub warzywna. Ważne, aby odparować nadmiar wody z zupy, żeby zaczęła przypominać raczej sos. Można zaciągnąć ją żółtkiem lub zasmażką dla zagęszczenia.

A jakie fondue Ty lubisz najbardziej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak zorganizować imprezę w stylu rosyjskim?

Strogonow przepijany wódką przy akompaniamencie rosyjskiej muzyki – wieczór rosyjski czas zacząć. Imprezę wedle tradycji naszych wschodnich sąsiadów z pewnością będziemy mogli zaliczyć do niezapomnianych, pod warunkiem że śliwowica sporządzona na bazie rosyjskiej receptury nie doprowadzi nas do stanu niepamięci.

Miód – właściwości, wartości odżywcze

Jest znany od wieków jako produkt o właściwościach leczniczych oraz upiększających. Starożytni Grecy cenili go za to, iż wygładzał skórę nadając jej ładny odcień. Uważali również, iż jego spożycie sprzyja długowieczności.

Zobacz też

Kastracja psa a agresja

Zabieg kastracji polega na chirurgicznym usunięciu jąder, źródła testosteronu. Od poziomu tego hormonu zależne są pewne typy zachowań agresywnych, ale nie wszystkie. Jeśli pies często popada w konflikty z innymi psami i mamy do czynienia z agresją rywalizacyjną, kastracja może tu pomóc.

Nauka masażu. Jak wygląda i czemu warto się na nią zdecydować?

Masażysta to coraz bardziej pożądany zawód. Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej, pracując przed komputerem lub za kierownicą...

Podniebienie gotyckie – charakterystyka i leczenie

Każda nieprawidłowość w obrębie budowy jamy ustnej może być powodem trudności z mową, jedzeniem i oddychaniem. Do szczególnego rodzaju...

Może Cię zainteresuje: