1. Gałka muszkatołowa.
Ma lekko gorzkawy smak i intensywny, słodko-orzechowy zapach. Nadaje się zarówno do dań pikantnych, takich jak zupy czy warzywa duszone lub pieczone, jak i do słodkich – na przykład do ciast czy muffinek.
2. Chili.
Ostry smak chili doskonale podkręci smak zupy z dyni czy gulaszu z jej dodatkiem. Dodatkową zaletą tej przyprawy jest to, że działa rozgrzewająco, co w chłodne, jesienne dni jest bardzo przydatne. Jeśli planujesz dynię pieczoną, chili również świetnie się nada.
3. Słodka papryka.
Oprócz charakterystycznego aromatu i delikatnego smaku papryka ma jeszcze jedną właściwość – dzięki niej intensywnie żółty kolor dyni staje się złocistopomarańczowy, a zupa czy przecier zachwycają swoim wyglądem.
4. Cynamon.
Cynamon pasuje do każdej potrawy z dyni, ale przede wszystkim nadaje się do ciastek, ciasteczek i placuszków. Dynia na słodko po prostu bez cynamonu obejść się nie może.
5. Imbir.
Imbir ma charakterystyczny, słodkawy i cytrynowy aromat i pikantny smak. Pysznie sprawdza się w zupach, jednak należy pamiętać, by nie przedobrzyć – jego nadmiar spowoduje, że potrawa stanie się paląco-gorzka.
6. Wanilia.
Podobnie jak cynamon przysłuży się wszelkim słodkościom z dodatkiem dyni. Zyskają na głębi smaku i nabiorą słodkiego aromatu.
7. Przyprawa piernikowa.
Klasyczna polska mieszanka piernikowa znakomicie doprawi słodkie potrawy z dynią. Można upiec dyniowe pierniczki albo ciasto, muffinki. Można też usmażyć pyszne racuszki lub pankejki.
8. Curry.
Curry to mieszanka typowa dla kuchni azjatyckiej, rozgrzewająca i pikantna. Pysznie doprawi dynię w postaci zupy, sosu czy wszelkich potraw duszonych. Można ją też wykorzystać przy pieczeniu dyni.
A jak Ty lubisz dosmaczać swoją dynię?