Przyprawy Przyprawy do gulaszu

Przyprawy do gulaszu

-

1. Słodka i ostra papryka.

Bez nich nie ma gulaszu – w końcu jego rodowód jest węgierski i ognisty. Paprykę przed dodaniem do sosu należy podsmażyć na odrobinie oliwy, aż zmieni lekko kolor. Nabiera wtedy smaku bardziej wyrazistego i wytrawnego.

2. Czosnek.

Czosnek nie tylko doskonale pogłębia smak dań mięsnych i dodaje im pikanterii, ale też pysznie komponuje się z pozostałymi przyprawami do gulaszu. Przed dodaniem go do sosu możesz rozetrzeć go z odrobiną soli, zamiast klasycznie wyciskać przez praskę – sól dokładnie wchłonie sok z rozgniecionych ząbków i pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu.

3. Gałka muszkatołowa.

Jej ciepły aromat i słodkawo-orzechowy smak zmieniają zwykły gulasz w danie naprawdę wyjątkowe. Musisz tylko pamiętać, że po zmieleniu błyskawicznie traci ona swoje właściwości, więc kupuj gałkę w całości i przechowuj w szczelnym słoiczku. Wystarczy zetrzeć kawałek gałki na drobnej tarce, a Twój gulasz natychmiast zyska na smaku i aromacie.

4. Kminek.

Świetnie pasuje do bardzo wielu dań z kapusty, ale też mięsnych. Ma delikatny, lekko anyżkowy zapach i odrobinę piekący smak. W gulaszu jest wyraźnie wyczuwalny, daje ciekawy posmak i wzmaga intensywność sosu.

5. Tymianek.

Jedno z najwspanialszych ziół kuchni śródziemnomorskiej, bałkańskiej i węgierskiej. Ma lekko ostry, ciepły aromat i ostry smak. Jego drobne listki zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej mają bardzo intensywny zapach. Dobrze komponuje się z pietruszką, majerankiem, czosnkiem czy liściem laurowym.

6. Liść laurowy.

Ma ostry smak i ciepły, intensywny aromat. Jeśli pokruszysz liść, odda jeszcze więcej zapachu. Bez tej przyprawy ciężko sobie wyobrazić duszone dania mięsne, ponieważ doskonale podkreśla naturalny smak mięsa i dodaje sosowi fantastycznego zapachu.

7. Kozieradka.

Kozieradka pochodzi z Azji, ale mimo to bardzo dobrze nadaje się właśnie do gulaszu. Ma mocny, intensywny, trochę cierpki zapach i słodkawo-gorzki smak. Przed użyciem kozieradki podpraż ją nieco na patelni, by uwolniła jak najwięcej zapachu.

Masz pomysł na to, co jeszcze dodać do gulaszu?

Poprzedni artykułPrzyprawy do ziemniaków
Następny artykułPrzyprawy do grzańca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak jeść karczochy?

Karczochy to warzywa pochodzące znad Morza Śródziemnego. Jadalne są ich liście oraz miąższ wewnątrz rośliny, nazywany jej sercem. Co doradza savoir-vivre na temat jedzenia tych warzyw?

Monotypia – co to jest, jak zrobić – krok po kroku

Monotypia jest specyficzną techniką graficzną, która pozwala na uzyskanie tylko jednej odbitki. Trwają spory co do tego czy monotypia jest grafiką czy rysunkiem - jeśli nie umożliwia wykonania określonej ilości odbitek. Rysunek wykonywany jest za pomocą farby drukarskiej nie bezpośrednio na papierze, ale np. na szybie bądź metalowej płycie. Następnie przypomocy wałka lub kostki praca zostaje odbita na papierze. Dla uzyskania pożądanego efektu artyści często nakładają kilka warstw farby.

Zobacz też

Jak się zrelaksować?

Stres jest naturalną reakcją organizmu na nieprzyjemne czy też zagrażające zdrowiu sytuacje, od czasu do czasu dopada każdego z nas. W niektórych przypadkach może mieć nawet pozytywne – mobilizujące działanie, ale jeśli stan napięcia utrzymuje się przez dłuższy okres i nie potrafimy sobie z nim radzić, sytuacja robi się niebezpieczna. Długotrwały stres ma bardzo niekorzystny wpływ na naszą kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Istnieją jednak proste sposoby łagodzenia stresu i napięć jemu towarzyszących. Są nimi techniki relaksacyjne.

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Jak rozmawiać o zaburzeniach osobowości z bliskimi: jak uniknąć stigmatyzacji i jak zbudować zrozumienie dla problemów emocjonalnych

Zaburzenia osobowości są jednym z najtrudniejszych do zrozumienia problemów emocjonalnych. Chociaż nie są one rzadkie, wiele osób nadal nie...

Może Cię zainteresuje: