1. Żółtko jajka.
Tak, oczywiście, to nie jest przyprawa. Ale strączki maczane w żółtku lub też przyrządzone tak jak carbonara, zyskują zupełnie nową głębię smaku. Warto spróbować, bo w towarzystwie śmietanowo-żółtkowego sosu i podsmażonego boczku fasolka staje się zupełnie nowym przeżyciem kulinarnym.
2. Z pomidorami.
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest naprawdę pyszna. Nie trzeba do niej dodawać majeranku czy cząbru, ponieważ jest lekkostrawna. Pasuje do niej raczej lekki sos z tymiankiem lub bazylią i czosnkiem – połączone będą smakować latem i wakacjami.
3. Z boczkiem.
Jeśli podgotujesz fasolkę w wodzie, a potem wyrzucisz ją na patelnię, na której podsmażony został boczek z cebulką, zyskasz ciekawą przystawkę do obiadu. Pamiętaj koniecznie o doprawieniu takiej wersji szparagówki majerankiem i czosnkiem, a na pewno każdemu posmakuje!
4. Fasolka zapiekana pod beszamelem.
Beszamel, sos przypominający zasmażkę, jest smaczny i aromatyczny za sprawą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zapieczoną pod beszamelem fasolkę trzeba w ostatniej chwili posypać tartym serem, np. parmezanem, i koperkiem.
5. Curry.
Fasolka szparagowa psuje także do curry. Pamiętaj jednak, że jeśli dodasz do potrawy zbyt dużo proszku lub pasty curry, delikatny smak fasolki zupełnie zginie, przytłoczony pikantnością i aromatami. Dlatego w przypadku tego warzywa nie szalej z bardzo ostrym sosem, a raczej nastaw się na wersję łagodną.
6. Fasolka na ostro.
Inną metodą może być podsmażenie na oliwie drobniutko posiekanej ostrej papryczki, odrobiny świeżo startego imbiru i wyciśniętego czosnku. Podduszone w oliwie na małym ogniu stworzą ciekawy, aromatyczny i pikantny sos. Należy doń wrzucić ugotowaną fasolkę i dokładnie ją odparować, mieszając co chwilę, by sos oblepił strączki.
Znasz jeszcze inne sposoby serwowania fasolki? Czym ją doprawiasz?