1. Sałatki.

Ser feta doskonale sprawdza się jako składnik sałatek. Dressingi do nich powinny zawierać dobrą oliwę, cytrynę lub ocet winny, czosnek i wszelkie zioła tradycyjnie kojarzone z basenem Morza Śródziemnego. Na pewno pasować będą oregano, tymianek czy bazylia. Jeśli jednak chcesz poeksperymentować, spróbuj do sałatki dodać porwane liście mięty – zwłaszcza latem może okazać się atrakcyjna. Przykładem jest sałatka z arbuza i fety, która pysznie smakuje właśnie z dodatkiem tego zioła. No i na koniec – o ile sól nie jest tu potrzebna, to jednak nie zapomnij o pieprzu. Najlepiej grubo mielonym.

2. Feta pieczona.

Ponieważ ser ten pięknie topi się w wysokiej temperaturze, można użyć go do wszelkiego autoramentu zapiekanek, do faszerowania canelloni czy warzyw. Warto wypróbować przyprawy takie jak, na przykład, rozmaryn, który swoim żywicznym i lekko sosnowym smakiem i zapachem doskonale zrównoważy dość łagodny zapach sera i jego słoność. Ciekawym pomysłem może być użycie za’taru, mieszanki pochodzącej z Bliskiego Wschodu, zawierającej oprócz tymianku i oregano sezam i sól. Jeśli nie masz jej pod ręką, po prostu wykorzystaj zioła w niej występujące.

Do fety na pewno będą też pasować papryka słodka i ostra albo płatki chili. Co ciekawe, nie będą bardzo piekące, ponieważ zawarte w serze tłuszcz i kazeina znacznie zmniejszają działanie kapsaicyny, substancji odpowiedzialnej za ostrość papryki. Ciekawy efekt uzyskasz, łącząc fetę z szałwią – jej delikatny, ziołowo-miętowy smak powinien rozwinąć łąkowe nuty w owczym, jakby nie było, serze.

Jakie jeszcze przyprawy pasują do fety? Może coś podpowiesz?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here