1. Słodka i ostra papryka.
Oprócz wyrazistego smaku i pięknego zapachu mają jeszcze jedną zaletę – nadają fajny kolor pieczonym frytkom. Na ostro naprawdę będą smakowały lepiej.
2. Czosnek.
Możesz użyć czosnku świeżego, pokrojonego w plasterki lub wyciśniętego. Doskonale sprawdzi się też czosnek suszony w postaci płatków lub granulek.
3. Majeranek, tymianek, cząber.
Zioła tradycyjnie kojarzone z mięsem przeważnie pysznie doprawiają i ziemniaki. Jeśli zamierzasz piec frytki w piekarniku, możesz posypać je już na początku ziołami i solą. Jeśli jednak zamierzasz je smażyć, istnieje zagrożenie, że zioła się spalą – zaczekaj do końca smażenia, posyp przyprawami, zamieszaj, by je dokładnie rozprowadzić i… możesz serwować pyszne ziołowe frytki.
4. Kminek.
Doskonale pasuje do ziemniaków. Jego ciepły, lekko anyżkowy smak i zapach znakomicie podkreślają zalety zrumienionych ziemniaków. Takie kminkowe frytki pasują bardzo dobrze jako przekąska do jasnego piwa.
5. Prażona cebulka.
Może być domowa lub kupna – jej chrupiąca konsystencja i apetyczny zapach i smak do frytek pasują jak ulał. Cebulką posyp frytki dopiero na końcu, by nie spaliła się podczas pieczenia/smażenia.
6. Gotowe mieszanki przypraw.
Bardzo ciekawy efekt uzyskasz, stosując do frytek za’tar – mieszankę soli, sezamu, tymianku i oregano. Nada ona ziemniakom fajnego, słonawo-orzechowego posmaku. Także gomasio, sól sezamowa, może być niezwykłym, choć pysznym dodatkiem. Nie zapominaj też o curry – frytki oprószone tą przyprawą, a następnie upieczone, są naprawdę niezwykłe. Możesz podać do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu i zachwycić swoich gości.
A Ty z czym jadasz frytki?