Przyprawy Przyprawy do grochówki

Przyprawy do grochówki

-

1. Liście laurowe.

Mają lekko gorzki smak i intensywny aromat. Kiedy je pokruszysz, oddadzą go potrawie jeszcze więcej. Wzmagają smak mięsa i roślin strączkowych.

2. Ziele angielskie.

Po angielsku nazywa się allspice (wszystkie przyprawy) i faktycznie łączy w sobie aromaty goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, a nawet jałowca i pieprzu. Świetnie nadaje się do zup, zwłaszcza takich jak grochówka.

3. Majeranek.

W jego towarzystwie zyskuje każda potrawa zawierająca rośliny strączkowe. Nie tylko podkreśla ich smak, ale też zwiększa wydzielanie żółci, co sprawia, że dania te stają się lżej strawne. Dodawaj go zawsze pod koniec gotowania, ponieważ może stać się gorzki, jeśli zbyt długo będzie w garnku.

4. Cząber.

Jedna z najstarszych przypraw w polskiej kuchni, służył zamiast pieprzu ze względu na swój lekko pieprzny smak. Świetnie podkreśla smak roślin strączkowych.

5. Czosnek.

Świeży, intensywny smak czosnku pysznie komponuje się z majerankiem i grochem. Aby wykorzystać w pełni tę przyprawę, nie wyciskaj ząbków przez praskę, ale ugnieć lub rozetrzyj je z solą. Wchłonie ona cały sok i nie zmarnuje się ani odrobina aromatu.

6. Sól i pieprz.

Grochówka musi być solidnie posolona i pieprzna – zbyt łagodna może okazać się po prostu mdła.

A jaki jest Twój sposób na pyszną grochówkę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Domowe sposoby na grypę, przeziębienie

Artykuł ten można uznać za powrót do przeszłości. Poniższe przepisy znają niemal wszyscy, gdyż funkcjonują one w naszym społeczeństwie od wielu pokoleń. I nic nie wskazuje na to, żeby miały odejść w zapomnienie...

Jak tanio podróżować po świecie?

Pieniądze w podróży są ważne, to nie ulega wątpliwości. Nie musimy ich jednak wydawać na opłacenie drogich wczasów w znanym kurorcie. Lepiej poczekać na okazję i spędzić w wymarzonym miejscu więcej czasu. Zaoszczędzone pieniądze wydamy na zwiedzanie i inne atrakcje.

Zobacz też

Przysłona a głębia ostrości

Przysłona, oprócz tego że reguluje ilość światła, która dociera do matrycy lub błony światłoczułej, wpływa także na głębię ostrości zdjęcia. Głębia ostrości to ten obszar kadru, który pozostaje ostry. Duże otwory przysłony, a więc małe wartości, takie jak f/1.4 oferują bardzo niewielką głębię ostrości. Praktycznie, głębia ostrości jest tak mała, że nawet wolno poruszający się obiekt z łatwością może nam uciec z pola ostrości.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: