Jeśli idzie o wersję dla nieletnich, będą potrzebne:
– ćwiartka arbuza,
– limonka,
– cukier, najlepiej brązowy,
– mięta.
Arbuza pozbawiamy pestek. Następnie kroimy go na nieduże kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy cukru do smaku, nie trzeba go wiele, i miksujemy. Do uzyskanego napoju wlewamy sok wyciśnięty z limonki i listki mięty. Gotowe. Koktajl trzymamy w lodówce. Podajemy go w wysokich szklankach wypełnionych lodem.
Można zrobić koktajl arbuzowy z jogurtem. Najlepszy będzie jogurt waniliowy i do tego waniliowy cukier. Arbuza z jogurtem i cukrem miksujemy, najlepiej w blenderze. Gotowe. Przechowujemy w lodówce, jednak wersja jogurtowa nie powinna stać dłużej niż kilka godzin. Taką wersję możemy podać z lodami, zalewając koktajlem lody śmietankowe lub waniliowe.
Do przygotowania mocniejszej wersji dla dorosłych, idealnej na garden party, będą potrzebne:
– ćwiartka arbuza (również bez pestek),
– ogórek obrany ze skórki,
– 3 cm kawałek imbiru,
– 250 ml Ginu,
– 50 ml syropu z arbuza lub syropu cukrowego.
Arbuza, tak jak poprzednio, kroimy i wkładamy do blendera razem z kawałkami obranego ze skóry ogórka i korzonkiem imbiru. Miksujemy, następnie powstały koktajl przelewamy przez sitko do dzbanka. Po przelaniu soku do dzbanka dolewamy ginu, syropu z arbuza i.. możemy podawać. Serwujemy drinka w szklaneczkach typu long, wypełnionych lodem. Koktajl arbuzowy można ozdobić plasterkiem ogórka, kawałkiem arbuza lub miętą.
Czy znacie lepszy przepis na koktajl z arbuza? Podajcie go w komentarzu.