Pyszny, słodki koktajl zrobimy z soku z pomarańczy i brzoskwini.

Składniki:

– 2 brzoskwinie,
– 150 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy,
– serek waniliowy.

Aby przygotować koktajl, najpierw kroimy brzoskwinie na kawałki, wkładamy je do blendera, następnie dodajemy sok pomarańczowy i serek i miksujemy na gładką masę. Gotowe. Koktajl najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.

Inną wersją pomarańczowego koktajlu jest mleczny koktajl z czekoladą. Tak, pomarańcze i czekolada to idealnie dobrana para.

Pomarańcze musimy umyć i obrać dokładnie, usuwając skórki i błonki, a następnie wkładamy je do miksera. Zalewamy mlekiem lub jogurtem oraz dodajemy bardzo drobno posiekaną czekoladę. Można dodać nawet czekoladę tartą. Innym sposobem jest dodanie czekolady nie do blendera, ale do szklanki – wtedy jednak tylko tarta czekolada wchodzi w grę. Owoce z mlekiem miksujemy, gotowy koktajl przelewamy do dzbanka i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Kolejną wersję jest koktajl z miodem. Bardzo słodki i pyszny.

– 300 ml jogurtu naturalnego,
– 2 słodkie pomarańcze,
– 2 banany,
– 2 łyżki miodu.

Składniki owocowe obieramy i wkładamy do blendera. Miksujemy z nimi jogurt, następnie dodajemy nieco roztopiony miód. Jeśli chcemy otrzymać koktajl o bardziej płynnej konsystencji, dodajemy trochę mleka. Opcjonalnie do posypania koktajlu można wykorzystać płatki migdałów lub płatki owsiane.

Czy znacie lepszy przepis na koktajl z pomarańczy? Dajcie znać w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić preloader we Flashu?
Następny artykułNajlepsza książka do angielskiego dla dorosłych i dzieci

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here