Z imbirem możemy zrobić herbatkę i czarną, i zieloną.
Poniżej przepis na rozgrzewającą herbatę na zimowe wieczory, w wersji zielonej.
Potrzebne będą:
– 2 łyżeczki zielonej liściastej herbaty,
– łyżka lub dwie miodu,
– 1 pomarańcz,
– 4 plastry korzenia imbiru.
Herbatę wsypujemy do ulubionego kubka lub szklanki, zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Nie wolno zielonej herbaty zalewać wrzątkiem. Parzymy herbatę około 5 minut. Zieloną herbatę możemy zaparzyć kila razy, więc można zaparzyć ją oddzielnie w czajniczku, a potem do kubka przelać porcję naparu. Dodajemy do naszej herbaty miód, świeżo wyciśnięty sok z połówki pomarańczy, plastry imbiru… i to już wszystko. Pyszny, energetyczny napój.
W wersji z czarnej herbaty imbirowy napar wcale nie jest bardziej skomplikowany do przygotowania.
Potrzebne będą:
– 2 łyżki herbaty lub torebka herbaty ekspresowej,
– kawałek korzenia imbiru,
– trochę cynamonu,
– miód lub brązowy cukier,
– cytryna,
– kandyzowana skórka pomarańczy,
– szczypta gałki muszkatołowej.
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy do niego przyprawy i imbir. W tym czasie parzymy herbatę w tygielku. Skarmelizowany cukier przelewamy do tygielka z herbatą, dodajemy do herbaty cytrynę, jeden plasterek, i skórkę z pomarańczy i stawiamy jeszcze raz na ogniu. Podgotowujemy razem około 3 minut.
Można herbatkę przecedzić, aby przyprawy nie pływały w kubku.
Czy macie swój ulubiony przepis na herbatę z imbirem? Podajcie nam go w komentarzu.