Pokrzywa, między innymi, poprawia stan cery, paznokci i włosów, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Liście mają działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki, dlatego herbata z pokrzywy jest polecana podczas kataru siennego.
Poza tym herbata z pokrzywy obniża poziom cukru we krwi, dostarcza dużo żelaza, zapobiega anemii, wpływa na lepsze krążenie i sprawność fizyczną. Zapobiega również tworzeniu się piasku nerkowego, wykorzystywana jest do leczenia prostaty i zapaleń dróg moczowych, wspomaga trawienie, zapobiega wrzodom żołądka i jelit, pomaga pozbyć się flegmy z narządów oddechowych, przeciwdziała schorzeniom wątroby i chorobom śledziony, łagodzi skurcze, a także lumbago i na dodatek ma działanie przeciwgrzybicze.
Jak widać, pomimo że herbatka z pokrzywy nie jest może najlepsza, naprawdę warto ją od czasu do czasu pijać. Stanowi swoisty wywar magiczny.
Możemy zaparzyć zieloną herbatę z pokrzywą. Do zaparzacza wsypujemy porcję zielonej herbaty, kilka listków pokrzywy, oczywiście umytych i kilka listków mięty, dla smaku. Zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Herbata parzy się około 6 minut. Można zaparzyć ją 2-3 razy. Pijemy ciepłą i niesłodką, chyba że ktoś nie da rady wypić gorzkiej. Lepiej posłodzić brązowym cukrem, niewiele.
Można zrobić herbatkę z samej pokrzywy. Proces parzenia wygląda tak samo jak parzenie zielonej herbaty z pokrzywą. Oczywiście, dajemy więcej liści pokrzywy. Zaparzamy tylko raz. Herbata z samej pokrzywy nie należy jednak do zbyt smacznych. Można przełamać ją miętą. Cukier, dodany w niewielkiej ilości, zmieni i złagodzi smak.
Czy pijecie herbatę z pokrzywy? Na jakie problemy zdrowotne najbardziej Wam pomaga? Dajcie znać w komentarzu.